Debatt

Nytt nederlag for Solberg

Snart er det bare Høyre somhelhjertet støtter Solberg-regjeringens politikk.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Tildelingen av Nobels fredspris 2017 til Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen – ICAN – var pinlig for den norske regjering. Pinligheten ble illustrert av TV-bildet som fanget inn at statsminister Erna Solberg ikke klappet under utdelingen av prisen i Rådhuset.

Det er et stort nederlag for statsminister Erna Solberg at Stortingets flertall torsdag påla regjeringen å utrede en norsk tilslutning til FN-traktaten om atomvåpenforbud. Etter vår mening trengs det ingen utredning for at Norge skal kunne støtte forbudet mot atomvåpen. Utredning er en omvei til målet. Stortingets pålegg til regjeringen er likevel et viktig skritt i riktig retning.

Regjeringspartiene Høyre og Frp har alltid vært mot et forbud mot atomvåpen. Det er et standpunkt partiene har delt med Ap. Hensynet til NATOs og USAs atomvåpenpolitikk er tydeligvis viktigere enn det å skape en verden uten disse forferdelige våpnene. Torsdagens stortingsvedtak tyder på at Ap er på glid. Kanskje er også Ap på vei vekk fra den arkaiske oppfatningen om at utenrikspolitikk er regjeringens ansvar og noe Stortinget ikke skal blande seg opp i. Vi ønsker Aps nye standpunkt til forbud mot atomvåpen velkommen.

Det er pinlig for statsministeren at regjeringens nyeste tilskudd – Venstre – stemte med stortingsflertallet. I forrige stortingsperiode brøt Frp stadig ut av regjeringsfellesskapet og heiste opprørsfanen i Stortinget. Denne formen for parlamentarisme ble omtalt som den «solbergske parlamentarisme».

Nå har også Venstre sluttet seg til denne spesielle formen for parlamentarisme. Snart er det bare Høyre som helhjertet støtter Solberg-regjeringens politikk. Parlamentarismens grunnlegger – Venstre-høvdingen Johan Sverdrup – må rotere i sin grav.

Mer fra: Debatt