ANNONSE

02-03-2016

Nyliberalismens herjinger i gresk akademia

En tapt generasjon greske akademikere ser få om noen framtid ved greske universiteter.

Den greske antropologen Evehymios Papataxiarchis beskriver  hvordan greske universiteter, i løpet av flere år, nå er truet av den samfunnsøkonomiske krisen i landet. Han viser til at selve det institusjonelle fundamentet  for mange universiteter og forskningsinstitusjoner i sør og øst-Europa, står på spill i disipliner som sosialantropologi og andre samfunnsvitenskapelige fagområder.  Nyliberale krav til «restrukturering» av høyere utdanning, undergraver i stor grad institusjonenes muligheter for å overleve som selvstendige og autonome fag. De destruktive virkningene av gjeldskrisa og det økonomiske diktatet Hellas er underlagt, tvinger en hel generasjon akademikere ut av landet i konkurranse om de få midlertidige korttidsstillingene som finnes internasjonalt.

Muligheten for sårt tiltrengte sosialantropologiske studier av stadig større ulikheter, fattigdom, virkningen av knapphet på medisiner og matvarer for befolkningen, muligheten for å etablere alternative økonomiske løsninger, effekten av at naboland stenger sine grenser for flyktninger, rasisme og framveksten av protestbevegelser, forsvinner med sulteforingen av statlige universiteter. 

Man kan spørre seg med hvilken rett noen rike EU-land tillater seg økonomisk intervensjon av et annet fattig og hardt belastet EU-land? Knapt noe land i EU er til de grader så politisk og økonomisk selvstendig at det kun kan takke seg selv for den økonomiske situasjonen som har oppstått. Rike EU-medlemmer har hatt store økonomiske fordeler ved både innføringen av euroen og å utvide sine eksportmarkeder i Hellas. Ledende politikere og næringsinteresser har sett store fordeler for seg selv i det «frie» indre markedet. Nyliberalistene ser ikke ut til å fatte og begripe hvor urimelig det er at den jevne greker og ansatte ved statlige og kommunale institusjoner nå må svi for spekulasjonsøkonomien i sin tro på at markedet vil ordne opp av seg selv.


Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!