ANNONSE

26-04-2012

Ny Sentrumstunnel inn i Oslopakke 3

Med 81 millioner passasjerer i 2011, er T-banen ryggraden i Oslos kollektivtilbud. T-banen alene står for nesten 40 % av alle påstigningene i Oslo.

Som kjent har T-banen fire linjer mot øst og fire linjer mot vest + Ringen. Gjennom sentrum derimot er det bare to spor som deles av alle linjene. Dette setter taket for hvor mange avganger det er mulig å tilby. Det gjør også T-banesystemet sårbart for driftsforstyrrelser da det ikke finnes alternative spor. Gjennom sentrum kjøres det i dag 28 tog i timen per spor. Det er mulig å øke dette, men det vil gå utover punktligheten og det vil bli vanskelig å ta igjen forsinkelser. Med andre ord er kapasiteten for antall tog fullt utnyttet.

Det er beregnet at et nytt signalsystem til ca. 2 mrd. kan øke kapasiteten med fire tog i timen per spor. Med tiltak på stasjonene og sentral styring av togframføringen kan kapasiteten fra øst økes med ytterligere fire tog i timen per spor. Dette forutsetter at linje 1, Holmenkollbanen, med sine korte tog, ikke trafikkerer sentrumstunnelen, men vendes på Majorstua. Det vil garantert føre til færre passasjerer på linje 1 og ville framstått som nokså bakvendt siden det er investert i T-bane- og ikke trikkestandard på Holmenkollbanen.

For Jernbane mener det vil være en riktig prioritering å ta ny Sentrumstunnel for T-banen inn i Oslopakke 3 framfor ny E18 fra Asker til Oslo som vil øke veikapasiteten, og få flere til å velge bil. Oslopakke 3 er kraftig underfinansiert og vi må spørre oss om hva vi vil bruke pengene og ressursene i anleggsbransjen på, og hvilken samfunnsutvikling vi vil ha. Ny Sentrumstunnel er et omfattende og langsiktig prosjekt. Det er derfor viktig å komme i gang nå. Ny Sentrumstunnel er også en forutsetning for T-bane til Fornebu slik Ruter anbefaler.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!