Debatt

Ny e-lov angår oss alle

Forslag til ny lov om etterretningstjenesten kan fremstå fremmed og lite relevant for mange. Her er tre grunner å gi forslaget vår oppmerksomhet:

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

1. Gjelder i økende grad deg og meg

EOS-utvalget (e-tjenestens kontrollorgan) skriver at den viktigste grunnen til å revidere e-tjenesteloven er «at norske rettssubjekter i økende grad utgjør utenlandsetterretningsmål». Her er fokuset på norske borgere som deltar i internasjonal terrorisme, men uttalelsen er likevel klar: Vi er i økende grad i søkelyset til e-tjenesten.

Ta for eksempel forslaget om digitalt grenseforsvar. Dette innebærer filtrering og lagring av store deler av den norske befolkningens elektroniske kommunikasjon. Det vil gi e-tjenesten grunnlag til å filtrere og lagre informasjon om din og min helt alminnelige «surfing», sosiale medier og skytjenester.

I den digitale tidalderen er uansett det meste av informasjon ikke knyttet opp til territorielle landegrenser – det er ofte tilfeldig om din informasjon er lagret på servere i utlandet eller i Norge. Disse tekniske utfordringene medfører at e-tjenestens virksomhet i større grad angår oss nå enn før.

2. En internasjonal standard

Forsvarsdepartementet skriver i høringsnotatet at det er usikkert i hvilken grad e-tjenesten er rettslig forpliktet til å respektere menneskerettighetene når de overvåker personer som oppholder seg utenfor Norge, inkludert nordmenn. Rekkevidden av staters menneskerettighetsforpliktelser er i stor grad et resultat av hvordan de til enhver tid tolkes. I likhet med FNs Høykommisær for menneskerettigheter, bør Norge mene at alle e-tjenester må respektere den enkeltes rett til privatliv, uansett hvor vi befinner oss.

3. Rettighetsvakuum

E-tjenesten har et omfattende informasjonsdelingssamarbeid med andre land. En internasjonal standard er viktig fordi retten til respekt for privatlivet fort kan bli illusorisk hvis stater fritt kan overvåke personer i andre land for etterpå å dele informasjonen med hverandre.

Mer fra: Debatt