Debatt

NRKs parallellsamfunn

Det er nok av problemer her i verden. Man trenger ikke finne på flere.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Lørdag kveld. Det er tid for Dagsrevyen. Snart skal NRKs seniorreporter Anders Magnus sette en støkk i hundretusener intetanende seere. Over det ganske land skal man få høre historien om Oslo Øst, der ungdom går med «gønnere» og barn ned i 11–12-årsalderen selger hasj. Tre bydeler i Oslo Sør og Oslo Nord plukkes ut som representanter for NRKs «Oslo Øst». Vignetten viser en murvegg med en fyr i hettegenser, en pistol, en politisperring og ordet OSLO ved siden av en marihuana-plante. Ordet «ØST» sprayes på. Det er mørkt. Det er dystert. Det er farlig.

Ifølge statistikken har under ti prosent av ungdommene i disse bydelene brukt hasj eller marihuana. Men det holder ikke for NRK. Vi lever i 2017. Vi har alternative fakta. «Man kan ikke stole på statistikken», har journalist Anders Magnus forklart. I reportasjen får vi høre at NRKs anonyme kilder i balaklava og motlys, med fordreide stemmer og sladdede ansikter, anslår at en fjerdedel av alle ungdommene i disse bydelene selger hasj. Halvparten har røykt hasj eller gjør det daglig.

Ifølge statistikken går kriminaliteten i Oslo ned. Det er tryggere i Groruddalen nå enn det var før. Men det spiller ikke så stor rolle når man skal lage skumle reportasjer om en parallell virkelighet. På NRKs nettsider tas dramatiske fortellergrep i bruk. «Mørk fremtid: «Abdul» ser bortover mot skogkanten, men utsikten er sløret av tåka som ligger tett over jordene. Han ser heller ingen lys framtid for området i Oslo han kommer fra, til det er tegnene for skremmende», heter det i saken som følger innslaget fra Søndre Nordstrand og Stovner. I den samme nettsaken kan vi se et kart over Oslo der voldsforbrytelser er plottet inn. Det gjøres ikke noe poeng av at de fleste episodene har skjedd i Oslo sentrum, ikke i Oslo Øst. Eller at det angivelig aller mest ødelagte parallellsamfunnet, nemlig Mortensrud, ifølge NRKs eget kart kan skilte med seks voldsepisoder på godt over et år. Altså en hendelse hver annen til hver tredje måned.

Diskusjonen om såkalt «svenske tilstander» har pågått en stund – både i Sverige og i Norge. Nå er det langt fra sikkert at de har svenske tilstander i Sverige. Da den samme Anders Magnus lagde skrekkreportasjer fra nabolandet i øst, ble han møtt med massiv kritikk. Uten at det gjorde nevneverdig inntrykk. Begrepet «svenske tilstander» var etablert, galt eller ikke. Nå skal det brukes på Norge – galt eller ikke.

Denne diskusjonen har Oslo politidistrikt merket seg. Derfor gjorde Strategisk stab en undersøkelse i fjor vår. Det var nettopp diskusjonen om såkalte «parallellsamfunn» og svenske tilstander som var utgangspunktet. Flere politifolk på ulike nivåer ble intervjuet. Man valgte å snakke med tjenestefolk i bydelene som antakelig var mest eksponert for dette problemet, nemlig de østlige. Svarene som er referert i rapporten, er ytterst interessante.

«Det er så langt fra parallellsamfunn som vi kan være – vi er ikke i nærheten av Sverige», sier én. En annen stemmer i: «Det er ingen områder i Groruddalen som minner om svenske tilstander». En tredje oppsummerer det slik: «Kan du ikke spørre meg direkte om vi har parallellsamfunn – for da kan jeg svare NEI! med store bokstaver og utropstegn».

Men ett problem var det likevel. Nemlig det evige maset om parallellsamfunn fra journalister. «Det er ikke slik her. Hvorfor bruke så mye tid på dette? Journalister ringer og spør hele tida og jeg svarer at vi har ikke slike steder. Men de fortsetter å spørre», fortalte en av polititjenestemennene som deltok i undersøkelsen.

Det er flere problemer med den type journalistikk NRK driver med her. Det mest opplagte er at en holdning der man foretrekker egne, alternative fakta framfor sikrere opplysninger fra rapporter og gjennomarbeidet statistikk, ikke er en egnet måte å speile virkeligheten på. I verst fall kan det svekke hele pressens troverdighet når statskanalen begynner å operere på denne måten.

Viktigst og mest skadelig er likevel at slik tendensiøs dekning tvinger lyskasterne bort fra de reelle, største og mest prekære utfordringene. Det er ingen tvil om at det er problemer i Oslo, og at Oslo øst sliter med sosioøkonomiske utfordringer vi ikke finner på Oslo Vest. Akkurat som Oslo Vest også har sine særegne problemer vi finner mindre av på østkanten eller sør i Oslo.

Anders Magnus illustrerer selv – med ufrivillig presisjon – hva dette handler om, når en engasjert landhockeytrener som jobber med ungdom, forteller om sin bekymring over at foreldre ikke kommer på foreldremøter. Magnus’ oppfølgingsspørsmål er slik: «Må det mer politi til»?

Vel. Før vi begynner å sende patruljer for å rekruttere folk til FAU, bør vi etterlyse mer kritisk tenkning i Dagsrevyens redaksjonslokaler.

Mer fra: Debatt