Aner vi en skepsis i Petter Northugs blikk?  Dette er sprintlaget. Fra venste Vidar Løfshus, Finn-Hågen Krogh, Petter Northug, Sondre Turvoll Fossli, Sindre Bjørnestad Skar, Eirik Brandsdal, Pål Golberg og Johannes Høsflot Klæbo.

Aner vi en skepsis i Petter Northugs blikk? Dette er sprintlaget. Fra venste Vidar Løfshus, Finn-Hågen Krogh, Petter Northug, Sondre Turvoll Fossli, Sindre Bjørnestad Skar, Eirik Brandsdal, Pål Golberg og Johannes Høsflot Klæbo.

Vis bildetekst
Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix

24-04-2018

Northugs konfirmantleir

Etter fem års privat vandring er Petter Northug tilbake. Han så ut til å trives i selskapet.

HOLMENKOLLEN (Dagsavisen): Det så nesten ut som en presentasjon av vårens konfirmanter. Men de som kom inn på podiet på det ærverdige hotellet oppe i åsen, var langrennssportens største navn. Minus Marit Bjørgen. Og Petter Northug kom inn som den lydige gutten han kanskje er blitt og ble presentert av sin påståtte problematiske sjef, Vidar Løfshus. Sistnevnte fikk problemer med stemmen da han ønsket There Johaug tilbake, det var litt enklere med Petter. Men han hadde ventet på dette øyeblikket også.

For hovedpersonen ble det ikke noe show, men en nøktern gjennomgang av sportslige og andre utfordringer. Det mest spennende: Han vil tilbake som en fullblods langrennsløper, ikke bare som sprinter, selv om det er på det laget han formelt skal være med Arild Monsen som landslagstrener. Da stiller det store spørsmålet seg: Vil han henge med? Blir han god nok? Hvordan vil han innordne seg et lag etter fem år i sin egen verden?

Les også: Da Skarverennet blåste bort, tok Johaug og Bjørgen seg en skitur

Det er uansett tøft av ham å prøve. Han vil lære noe nytt. Han vil trene med Johannes Høsflot Klæbo. Han vil gi karrieren et løft til. Men når vi trommer sammen til VM i Seefeld i februar er det fire år siden sist Petter Northug presterte i mesterskap. Det han leverte i Falun i 2015 var en bragd. Får han til noe tilsvarende i Seefeld er det en sensasjon. Vi tror det ikke før vi ser det.

Les også: Northug: – Jeg ser på dette som en artig utfordring der jeg står nå

På mandagens pressekonferanse svarte han akkurat så hyggelig og saklig som konfirmanter skal. Ikke noe fleip, ingen harseleres, ingen humor. Kun saklige, men ordentlige svar på sportslige utfordringer. Det er lenge siden han har gått fort på ski. Men det lille løftet han fikk på senvinteren har åpenbart trigget ham selv om også han vet at de beste løpene kom da de fleste andre var ferdig med sesongen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

For Norges Skiforbund er det selvfølgelig en stor seier å ha sportens største navn tilbake i folden. Petter Northug innordrer seg også sponsorkravene. Det er mange år siden han har vist en slik lydighet. Inn i folden kommer også Therese Johaug etter sin soning. Marit Bjørgen lar seg ikke erstatte, men interessen rundt norsk langrenn blir ikke mindre etter dette. Johaug er et antatt gullkort i VM. Northug er det ikke. Men han vil få et sesongløp som blir mye ryddigere enn den private satsingen som i det store bildet ikke har lykkes. Falun-VM var unntaket.

Som langrennsløper har ikke Petter Northug mer å bevise etter tolv år i verdenstoppen. Medaljer har han nok av. Da er det noe annet som motiverer ham. Antagelig er det ønsket om å mane fram den vinnerskallen som i sine beste stunder har gitt norsk idrett (og han sjøl) store og stolte øyeblikk. Klarer han ett til? Å vinne lagsprinten sammen med Klæbo?

Les også: Sylvester Stallone ringte Donald Trump om benådning


Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!