UTE: Petter Northug må fortsette sin vandring på egen hånd. Kun sykdomsforfall gir ham plass i Tour de Ski. FOTO: GEIR OLSEN/NTB SCANPIX

UTE: Petter Northug må fortsette sin vandring på egen hånd. Kun sykdomsforfall gir ham plass i Tour de Ski. FOTO: GEIR OLSEN/NTB SCANPIX

Vis bildetekst
Foto:

21-12-2017

Northugs ensomme kamp

Petter Northug er første reserve til Tour de Ski. Hvorfor?

 

Det er opplagt at den sportslige ledelsen i Norges Skiforbund vet noe ikke vi vet, men i så fall er man dårlige på å kommunisere det. For hvis det er slik at Petter Northug forsvarer plassen som nummer ni i et uttak av åtte løpere, tolker vi det slik at trenerne mener han fortsatt har potensial.

Og det potensialet er altså av historiske dimensjoner. Det er fortsatt bare Petter Northug som har prestert individuelt i mesterskap de siste ti årene. Nå kan ikke det styre et uttak ettersom det snart er to år siden siste toppløp (femmilsgullet i Falun), men man må faktisk lytte til den utøveren som har prestert det unike og som kjenner seg sjøl best.

Northug mener hans OL-plan hadde hatt best av å delta i Tour de Ski, og da er det oppsiktsvekkende å sette ham opp som reserve når de beste løperne (Johannes Høsflot Klæbo og Simen Hegstad Krüger) allerede har sagt nei takk til å gå.

Les også: Northug misfornøyd med landslagsledelsens OL-plan

Dette handler ikke om å vinne Tour de Ski, men å legge forholdene til rette for best mulig prestasjon i OL i Pyeongchang i februar. Alt annet denne sesongen er underordnet.

Landslagstrenerne understreker at OL-døra ikke er lukket, men nå skal den gå via skandinavisk cup i svenske Piteå, NM på Gåsbu og deretter verdenscup i Planica senere i januar. Altså et opplegg hovedpersonen er uenig i. Er det slik man behandler en klassisk ringrev med 15 VM- og OL-gull i bagasjen? Svaret er altså ja.

Det som gjør uttaket enda merkeligere er at mange av de norske landslagsløperne har slitt i høst. Niklas Dyrhaug har en 32. og en 39. plass fra Toblach å vise til. Finn-Hågen Krogh, Norges suksessmann fra stafetten i Lahti sist vinter, er i villrede. Ja, han har en 6. plass som Northug definitivt ikke har, men det er flere spørsmål enn svar rundt Krogh også. Sjur Røthe sliter med helsa og har 13., 17. og 22. plass i verdenscupen. Didrik Tønseth kjemper seg tilbake etter en ulykke, mens Martin Johnsrud Sundby får svar på sine helseprøver i dag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Det kan altså fort vise seg at Northug rykker inn på laget hvis en av disse må melde forfall. Men hva har man oppnådd før det eventuelt skjer?

At man igjen opptrer på en måte som virker konfliktskapende, at man ikke legger til rette for at Northug skal få den beste oppladningen. At man legger økt press på Northug som må prestere maksimalt før OL begynner. Kanskje hele denne historien er over, kanskje Petter Northug har levert sitt. Men da kunne vi jo fått et mulig svar på det i Tour de Ski.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!