Nyheter

Norges bidrag i Jemen

Kommunikasjonssjef i UD, Frode O. Andersen, kunne i Aftenposten 22. august forsikre oss om at Norge bidrar i Jemen, både til den humanitære innsatsen og til arbeidet for å finne en politisk løsning på situasjonen i landet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
For nesten to uker siden tok den Saudi-ledete koalisjonen som har bombet Jemen siden mars 2015 på seg ansvaret for et angrep som kostet 14 sivile liv. En pressemelding fra det offisielle Saudi Press Agency kunne fortelle oss at det hele skyldtes en teknisk feil. Men slike ”tekniske feil”  har vi dessverre sett altfor mange av, og de begynner å framstå som noe mer systematisk. To dager før ble 35 sivile drept i bombingen av blant annet et hotell, også dette angivelig utført av koalisjonen. Uken før drepte koalisjonen 42 sivile i bombeangrep. Og før det har vi sett bombing av markeder, sykehus, skoler og begravelser.
 
Verdens helseorganisasjon anslår at 8400 sivile er drept og 47 800 såret siden den saudi-ledete intervensjonen startet. En nylig lekket FN-rapport viser at mer enn halvparten av barna som drepes i Jemen blir drept av koalisjonens krigføring. Nå er det fattige landet i tillegg rammet av en kolera-epidemi som har rammet 500 000 og tatt 2000 liv. Og da er det svært positivt at Norge bidrar både til fredsarbeid og humanitær innsats. Problemet er bare at vi også støtter de statene som nå kriger i Jemen med militært utstyr.
 
UD har ennå ikke offentliggjort sin oversikt over militær eksport fra Norge i 2016. Men tolldeklarasjoner viser at Norge har solgt det Statistisk Sentralbyrå kaller ”deler og tilbehør til våpen til militært bruk” og ”patroner og deler dertil” til både De forente arabiske emirater og Kuwait, som begge er med i koalisjonen. I tillegg kommer helt sikkert annet militært utstyr til flere av de andre landene som kriger i Jemen. Mye av dette utstyret er trolig B-materiell, som kommunikasjonsutstyr og elektronisk utstyr, som en krigførende stat er helt avhengig av for å føre krig. Vi tjener altså penger på å styrke den militære evnen til landene som ødelegger Jemen, samtidig som vi bruker penger på å fikse de ødeleggelsene de forårsaker.
 
I tillegg til grusomhetene forårsaket av krigshandlingene styrer styrker fra De forente arabiske emirater et nettverk av fengsler i Jemen hvor fanger blir torturert. Emiratiske sikkerhetsstyrker har i tillegg lenge blitt beskyldt for å stå bak forsvinninger og vilkårlige arrestasjoner. Norge har et ansvar for å kontrollere om våpnene vi eksporterer brukes til brudd på internasjonal rett. Gjør vi det? Nei, det gjør vi ikke. Det beste Børge Brende kunne gjøre i Stortinget forrige uke var å konstatere at vi ikke har informasjon som tyder på at norsk utstyr brukes i strid med internasjonal rett.
 
Jemenittiske embetsmenn har advart om at krigen bidrar til at terrorgrupper får fotfeste og kan ekspandere og rekruttere, og Al Qaida på den arabiske halvøy er sterkere enn på 20 år, mye takket være krigen. Er det i tråd med norsk sikkerhetspolitikk å gi militær støtte til aktørene som bidrar til å skape denne situasjonen?
De forente arabiske emirater har i lang tid trent og utstyrt lokale militser i Jemen, i håp om at de skal bli en trofast alliert i kampen mot Houthiene. Flere av disse militsene er mer interesserte i å kjempe for et selvstendig sørlig Jemen, enn å angripe Houthiene i hovedstaden. En nylig publisert FN-rapport viser at De forente arabiske emirater gir direkte støtte til lokale militser som bruker Al Qaida-militante i kampen mot Houthiene, og dermed bidrar til Al Qaidas spredning i Jemen.  Vet vi at utstyret som går til disse militsene ikke kommer fra Norge?
 
En diskusjon som sikkert kommer til å reduseres til forskjellen på A- og B-materiell, og manglende bevis på at norsk utstyr har blitt brukt i brudd på humanitærretten i Jemen, overskygger et veldig enkelt faktum: Norge sender militært utstyr til statene som begår brudd på humanitærretten, og trolig krigsforbrytelser, i et lutfattig land på randen av kollaps.

Mer fra: Nyheter