Kultur

Norge satser på global oppvarming

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I følge Statistisk Sentralbyrå har investeringene i norske olje- og gassvirksomhet fra 2002 til 2012 økt med hele 220 prosent. I 2013 skal det investeres rundt 200 milliarder i slik virksomhet. Dessuten er over 200 milliarder av oljefondet er plassert i fossil energi. Dette betyr at Norge investerer massivt i fortsatt global oppvarming. Denne politikkenharmonerer meget dårlig med Regjeringens klimamålsettinger.

I Bergens Tidene 23. april uttrykker sentralbanksjef Øystein Olsen bekymring for at oljeprisen vil falle når en internasjonal klimavtale kommer på plass.Bakgrunnen er at langt det meste av reservene av kull, olje og gass som oljeindustrien planlegger å utvinne må forbli i bakken hvis vi skal ha en rimelig sjanse for å begrense den globale oppvarmingen til mindre enn to grader.

Vi vet at konsekvensene av en større oppvarming vil bli meget alvorlige. Klimaendringer er beskrevet som den største trusselen mot liv og helse i vårt hundreår. Derfor er begrepet «unburnable carbon» for lengst en del av vokabularet blant klimaforskere. Også mange økonomer snakker nå om en «karbonboble». Selskaper som investerer tungt i fossile brennstoff er verdsatt atskillig høyere enn hva de verdt hvis mer enn to tredjedeler av det som kan utvinnes må bli liggende i bakken.

I en analyse av ulike oljeselskaper har storbanken HSBC pekt på Statoil som det mest sårbare fordi betydelige deler av selskapets verdi er knyttet til reserver som blir mindre verdt under et vellykket klimaregime. Analyseselskapet Mercer som har vurdert oljefondets risikoeksponering, slår fast at fondet er fornuftig plassert kun hvis vi ikke klarer å gjennomføre reduksjoner i klimagassutslippene.

I følge BT 23. april frykter ikke oljeanalytiker Thina Saltvedt advarslene om en karbonboble. Hun synes her å være på linje med våre myndigheter. Det er ikke kommet noen signaler om endring av oljefondets investeringer i fossil energi. Næringsminister Trond Giske som er intervjuet i samme avis gir heller ikke uttrykk for behov om å begrense norsk oljeutvinning før en internasjonal avtale eventuelt er kommet på plass.

Dette viser at Regjeringen ikke er villig til å satse på å begrense oppvarmingen til mindre enn to grader slik vi internasjonalt har forpliktet oss til. Vi kan knapt vente at andre land vil begrense sin utvinning av fossile brennstoff når ikke engang rike Norge vil gå foran og vise at dette er mulig.

Det er etisk problematisk at Regjeringen satser på å utvinne alle våre fossile ressurser når vi vet at om andre land og selskaper gjør som oss, vil dette få katastrofale konsekvenser. Disse vil i første omgang blir verst for verdens fattige som alt nå er affisert, men vil i neste omgang også ramme dagens barn i vår del av verden.

Gunnar Kvåle, Professor emeritus, Senter for internasjonal helse, Universitetet i Bergen, Miljøpartiet De Grønne, Os i Hordaland

Mer fra: Kultur