ANNONSE

21-01-2017

Noen å hate

I svarte stunder ser jeg for meg en mediefremtid med enda mer forvirring, tittel- og bildemanipulering, falske nyheter og mange, mange politiske hat-sider på Facebook.

Noen ganger tenker jeg at den nå så berømte Facebook-sida «Vi som sier nei til Trine Skei Grandes flyseteavgift» antakelig bare er begynnelsen.

Før jul kunne vi lese i avisene om de fortsatt anonyme folkene som står bak Facebook-sida «Nei til Trine Skei Grandes flyseteavgift». Nå har de anonyme erstattet denne med to nye Facebook-grupper, henholdsvis «Nei til Venstres flyseteavgift» og en som rett og slett bare heter «Nei til Trine Skei Grande».

«Heldigvis: Hatet og misnøyen mot Trine Skei Grande vokser stadig til nye høyder», skriver de anonyme. «Og det kommer ikke til å snu før hun har beklaget ovenfor det norske folk at hun tvang gjennom flyseteavgifta». Men akkurat nå gleder de anonyme seg mest over Venstres dårlige meningsmålinger for tida. «Deilig!» skriver de lykkelig. «Det er fantastisk å se hvordan Venstre-hatet vokser i det norske folk, og vi gleder oss til kampen videre slik at vi en gang for alle får lagt ned Norges aller største folkefiende, Venstre. Da er det bare å like og dele, folkens!»

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

I framtida tenker jeg at det vil være en slik hat-side for hver eneste partileder (kanskje er vi der allerede). Kanskje blir det en hat-side for hver eneste stortingspolitiker, og hver eneste lille kommunestyrerepresentant som er så ubetenksom at hun stikker hodet fram og sier hva hun mener om lokalbåtrutene. Jeg ser for meg Facebook-grupper som: «Vi som hater tåkefyrsten Jonas Gahr Støre», eller: «Vi som hater statsminister Erna Solberg som pesten (og ekstra mye fordi hun er fra Bergen)».

Som Raga Rockers en gang så treffende sang det: «Er det ikke deilig å ha noen å hate?/Er det ikke herlig å slå dem flate?». Da jeg gjorde et søk på «vi som hater» på Facebook, fikk jeg opp mange interessante grupperinger. Du har «vi som hater Nav», «vi som hater lekser», «vi som hater barnevernet» og «vi som hater mygg». Det er også noen som hater turn (!), elbiler og Viking.

En hat-side falt jeg nesten litt for. «Vi som hater alle politikere», het den. Altså, alle politikere! Der ble det ikke gjort forskjell på noen, enten man er fra Frp, SV, Ap eller Høyre. Det er nok hat til alle! Den sida var imidlertid ikke så populær. Mens nei til Trine-sida er oppe i flere tusen tilhengere, hadde den sjenerøse «vi som hater alle»-sida bare 25.

Likevel: Når jeg ikke er så mørk til sinns, tenker jeg at flyktig Facebook-hat lett brenner ut. Folk blir lei, og flytter videre til nye Facebook-sider. En dag kommer de til å bli lei av å «hate» Trine Skei Grande også. Mens Norges eldste parti, stiftet i 1884, den gamle hardhausen Venstre, kommer til å leve i mange år til. Lik og del!


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!