TØFFERE HVERDAG: Regjeringen Solberg, representert ved statsminister Erna Solberg (t.v.) og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, har gått på flere smeller denne stortingshøsten, men statsråd Sylvi Listhaug har vondt for å akseptere nederlaget. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX

TØFFERE HVERDAG: Regjeringen Solberg, representert ved statsminister Erna Solberg (t.v.) og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, har gått på flere smeller denne stortingshøsten, men statsråd Sylvi Listhaug har vondt for å akseptere nederlaget. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX

Vis bildetekst
Foto:

15-12-2017

Nederlag på nederlag

Stortingshøsten er et tydelig varsel om hva regjeringen kan vente seg.

Den blåblå regjeringen har i høst gått på et titall politiske smeller. Årsaken er at samarbeidsavtalen med KrF og Venstre gikk fløyten ved valget. KrF har inntatt en blokkuavhengig opposisjonsrolle og Ap har tatt rollen som det største opposisjonspartiet. Ap har skjerpet seg. Forrige periodes mange forlik og kompromisser med den blåblå regjeringen er over.

Regjeringens nedtur begynte allerede med trontalen ved Stortingets åpning der regjeringen måtte finne seg i at pappapermen ble forlenget fra 10 til 14 uker. Deretter fulgte nederlagene som perler på en snor. Regjeringens opplegg for Hæren og Heimevernet er forandret på viktige områder. Helikoptrene blir stående på Bardufoss og ikke flyttet til Rygge som forsvarsministeren foreslo. Avgiften på sukker øker, for å nevne en liten søt ting. Dagpengeordningen blir ikke endret. Stortingsflertallet sier nei til å tvangssammenslå flere kommuner. Kommunalminister Jan Tore Sanners (H) kommunereform har dermed fått et skudd for baugen. Stortinget har pålagt regjeringen å utrede konsekvensene av et atomvåpenforbud. Pleiepengene ble ikke redusert slik regjeringen foreslo.

At Carl I. Hagen ikke slapp inn i Nobelkomiteen, kan også noteres på regjeringens minusside.

Mye viktigere enn Hagen-sirkuset er det at stortingsflertallet har endret deler av regjeringens skolepolitikk og asylpolitikk. Kunn- skapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) må mot sin vilje godta en lærernorm, og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er påført nederlag i asylpolitikken. Mens Røe Isaksen tar tapet med fatning, reagerer Sylvi Listhaug på en måte som ikke er en statsråd verdig.

I november vedtok Stortinget at asylsaker som angår unge afghanere, de såkalte oktoberbarna, skal vurderes å nytt. Listhaugs ønske om instruksjonsrett overfor Utlendingsnemnda ble avvist i samme slengen. Til sammen var dette et tungt nederlag å bære for en statsråd som før valget omtrent hadde fått det som hun ville på asylområdet.

I stedet for å akseptere nederlaget og akseptere det parlamentariske grunnprinsipp om at det er Stortinget som bestemmer, forsøker Sylvi Listhaug å komme unna med at hun ikke forstår hva Stortinget har vedtatt.

Statsråd Listhaug har ikke tungt for det. Når hun derfor kom tilbake med 26 spørsmål til opposisjonen om stansen i returen av enslige mindreårige asylsøkere, fikk hun klart svar om at den slags tøv kan hun dra lenger ut på landet med.

Beskjeden til Sylvi Listhaug og Erna Solberg fra de parlamentariske lederne i Ap, Venstre, KrF, Sp, SV, MDG og Rødt er at Listhaug er statsråd og har ansvar for å følge opp Stortingets vedtak. «Har hun vanskeligheter med det, så får hun overlate jobben til andre», som Jonas Gahr Støre helt riktig sa.

Kanskje er det nettopp det som vil skje når Venstre går i regjering. Det må være uhyre vanskelig for et asyl-liberalt parti som Venstre å sitte i en regjering med en fanatisk streng innvandringsminister. En rausere innvandringspolitikk er en av Venstres forutsetninger for å bli regjeringsmedlem. Det kan derfor bli nødvendig for statsminister Erna Solberg å flytte på Listhaug. Hun står i veien for Venstre. Solberg trenger ikke å hive Listhaug ut av regjeringen. Det holder nok for Venstre og trolig også for Siv Jensen, at Listhaug lempes over til et annet departement. Da har det i alle fall kommet noe godt ut av Venstres inntreden i regjeringen.

Situasjonen i Stortinget blir ikke noe bedre for regjeringen selv om Venstre går med. Det blir bare mer problematisk å få til enighet innad i regjeringen før den må til Stortinget å forhandle fram et flertall.

I Stortinget venter et revansjesuget Ap og et KrF som vil benytte vippeposisjonen sin for alt den er verdt. Sp, SV, MDG og Rødt har heller ikke tenkt å gi ved dørene. Regjeringen Solberg går en tung tid i møte, med eller uten Venstre på laget.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!