OVERRASKET: Gårsdagen ble ingen god dag for Sylvi Listhaug og Frp i Stortinget.

OVERRASKET: Gårsdagen ble ingen god dag for Sylvi Listhaug og Frp i Stortinget.

Vis bildetekst
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

14-11-2017

Nederlag for Listhaug

Stortinget påførte i dag innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) et sviende nederlag i en viktig asylsak.

Stortinget, med unntak av regjeringspartiene Frp og Høyre, vedtok forslag fra Ap om at asylsaker fra unge afghanere, de såkalte oktoberbarna, skal vurderes på nytt. Listhaug pålegges å innføre sårbarhetskriterier når de unges sak behandles. Det blir stans i returen til Afghanistan så lenge sakene er til behandling.

Dette er Sylvi Listhaugs første store nederlag i asylpolitikken. Det kan innvarsle en ny tid for Listhaug og mindretallsregjeringen Solberg. Heretter må hun og regjeringen være mer lydhør for Stortinget i asylpolitikken. Hun får det ikke lenger som hun vil.

Jeg skrev i kommentaren min lørdag at Ap og Sp må slutte med å dilte etter Listhaug. De sluttet med det i går. Da Aps gruppemøte snudde mandag kveld, fulgte Sp etter på sitt gruppemøte tirsdag morgen. Sp kunne ikke være det eneste opposisjonspartiet som ga Sylvi Listhaug støtte. Dermed var det flertall i Stortinget for en mer human behandling av enslige asylsøkere mellom 16 og 18 år fra Afghanistan.

Snuoperasjonen satt langt inne i Ap. Det er ikke ofte at en ledelse i Ap må tvinges i kne. Men det var det som skjedde. Partileder Jonas Gahr Støre og hans to nestledere, Trond Giske og Hadia Tajik, motsatte seg helt til det siste snuoperasjonen. Først på gruppemøte mandag kveld ga ledelsen etter for det voldsomme interne presset mot ledelsens opprinnelige linje. Støre skal ha avsluttet gruppemøtet med å si at gruppa hadde valgt en linje som han ikke likte.

Når Støre først måtte snu, snudde han seg kraftig rundt. Tirsdag morgen i NRKs politiske kvarter leverte han et godt forsvar for den nye linjen. Det samme gjorde han i stortingsdebatten. Det må ha gjort godt at KrF berømmet Ap for snuoperasjonen. At Frp skjelte ut Ap er også bra for partiet. Det er viktig for Ap å fortelle sine velgere at i saken om oktoberbarna er ikke partiet enig i Frps inhumane behandling.

I dag tok Ap rollen som det viktigste opposisjonspartiet. Det var SV som åpnet saken om oktoberbarna med to forslag. Venstre fulgte opp med egne forslag. Men det var Aps fire forslag som debatten i Stortinget dreide seg om. Det lover godt for fortsettelsen hvis Ap holder seg i front som det sentrale opposisjonspartiet. Lærdommen etter forrige stortingsperiode er at Ap ikke har noe å hente i samarbeid med den blåeste regjeringen landet har hatt i etterkrigstida.

Snuoperasjonen kom overraskende på statsråd Listhaug og Frp. Listhaug var unormalt spak på talerstolen. Hun beklaget seg over at de vedtatte forslagene ikke hadde blitt behandlet i komiteen på vanlig måte. Det er komisk når slik formell kritikk kommer fra et parti som gjennom hele forrige stortingsperiode brøt parlamentarisk skikk og bruk ved å føre en politikk i Stortinget og en annen politikk som regjeringsparti. Gårsdagen ble ingen god dag for Frp.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!