05-09-2013

Nazi-beskyldninger sitter løst

Jeg registrerer at opptil flere norske aviser har sammenlignet meg med Vidkun Quisling.

Debattredaktør Stian Bromark skriver i Dagsavisen om det han kaller «de fire store» - Vidkun Quisling, Anders Behring Breivik, Varg Vikernes og Fjordman - som visstnok representerer høyreekstremismens ansikt i Europa. «Det er ikke bra for imaget» eller Norges rolle som konfliktmegler og fredsnasjon at personer som meg skriver tekster, skal man tro Bromark.

Det kan påpekes at alle de andre som nevnes her er straffedømte. Quisling ble henrettet for landsforræderi etter å ha støttet et folkemorderisk regime. Vikernes og Breivik er begge dømte mordere. Jeg har ikke noe kriminelt rulleblad overhodet, ikke engang en fartsbot, og har aldri noensinne vært siktet for å ha begått en kriminell handling. Men slike detaljer er tydeligvis uvesentlige for Dagsavisens kronisk uhederlige redaksjon.

Da den amerikanske forfatteren Bruce Bawer, som har bodd mange år i Norge, publiserte sin bok «The New Quislings» - om hvordan norsk venstreside kynisk har utnyttet Breiviks ugjerninger til å sverte politiske motstandere - kritiserte jeg valget av tittel. Denne gjorde det for lett for intellektuelle smurfer som VGs spaltist Anders Giæver å avfeie de delene av det Bawer skriver som er legitim kritikk av norske mediepolitiske eliter.

Men jeg registrerer at opptil flere norske aviser har sammenlignet meg med Vidkun Quisling. Nazi-beskyldninger sitter løst både mot meg og andre. Slik sett bør strengt tatt disse miljøene kunne tåle å få noen kritiske bemerkninger tilbake. Noen fakta er på sin plass: Nasjonalsosialistene Quisling og Vikernes er begge sosialister, i likhet med internasjonale sosialister som Stian Bromark og andre av Dagsavisens redaktører som Arne Strand og Kaia Storvik. Vidkun Quisling var dessuten i flere år minister for partiet vi i dag kaller Senterpartiet. De utgjør nå en del av den rødgrønne regjeringskoalisjonen til Arbeiderpartiets leder, statsminister Jens Stoltenberg. Hvis Stian Bromark mener å antyde at sosialister i ulike fasonger har gjort stor skade gjennom tidene, har han selvsagt rett i det.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!