ANNONSE

18-04-2017

Navalnyj og massemedia

Er det rart at folk ikke lenger stoler på massemedia og heller utveksler nyheter, analyser og meninger på nettet?

Nylig var det demonstrasjoner i Moskva og andre russiske byer knyttet til den utenomparlamentariske opposisjonens anklager om korrupsjon og maktmisbruk. Demonstrasjonene og arrestasjonene de utløste ble utførlig dekket av massemedia. Dekningen var imidlertid så uetterrettelig at den grenset til desinformasjon.

Det ble fremsatt påstander om at bloggeren og yrkesdemonstranten Aleksej Navalnyj utgjør en trussel mot Putin, at den utenomparlamentariske opposisjonen, og ikke kommunistpartiet med dets millioner av tilhengere og velgere, utgjør den virkelige opposisjonen, og liknende. Det mest graverende var imidlertid at massemedia nekter å fortelle hvem Navalnyj er, nemlig en ytterliggående nasjonalist som har deltatt i marsjer organisert av høyreekstremister, og som offentlig, i en video enhver kan se på nettet, har sammenliknet kaukasiere med kakerlakker og oppfordret folk til å skyte dem.

En person som erklæres som en trussel mot Putin, har holdninger som kan utløse en ny tsjetsjeniakrig, og massemedia tier om dette. I sannhet underlig i en tid da massemedia jakter på rasisme og fremmedfrykt!

I etterkant av demonstrasjonene kontaktet jeg flere riksaviser og spurte hvorfor de ikke ville opplyse hvem Navalnyj er. Journalistene jeg snakket med, sa alle at de kjente til Navalnyjs ekstremisme, men hadde ingen forklaring på hvorfor de ikke kunne skrive om den. Det er vanskelig å tolke dette på noen annen måte enn at det eksisterer føringer for hva massemedia kan si, og at journalister tilpasser seg disse føringene. Om det er internasjonale nyhetsbyråer, det at avisene kopierer hverandre, antakelser om hva publikum ønsker å høre eller noe annet som skaper disse føringene, er ikke lett å si. Resultatet er i hvert fall at massemedia opptrer som et flokkdyr.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!