Debatt

NaTurlig lykkepille

Ut på tur, mindre sur!

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Å gå på tur og oppleve vakker natur gjør VELDIG gøyale ting med hjernen din. Og du behøver ikke gå verken fort eller langt. Du kan til og med oppleve det i sofakroken.

Luften er så klar at den gnistrer. Guloransje lønneblader får himmelen til å se enda blåere ut. Et første bevis på hjernens evne til å skape magi, bestemt av fargehjulets kontraster. Det samme skjer med de røde bladene mot det fortsatt saftige, grønne gresset. Poff! Ja, høstfargene gjør faktisk at vi ser verden på en ny måte. Noen ganger er fargefesten, lyset og luktene faktisk såpass tiltrekkende, at vi lettere klarer å skru ned volumet på vår indre, irriterende smådjevel, som alltid sitter med en lang, tynn pekefinger og pirker på bekymringssengeret i hjernen vår og utrettelig minner oss om alt som kan gå galt – eller allerede har gjort det.

At naturen demper stress og bekymringer, og får oss i bedre humør, er ikke bare noe toppluehuer i Turistforeningen har funnet på for å øke medlemstallet. Men noe en rekke forskere har bevist. Turer i naturen gir lavere blodgjennomstrømming i de delene av hjernen som gir størst aktivitet ved bekymringer og tanker, ifølge undersøkelser utført ved Stanford University i California. Det betyr den blå, overbekymrede humørdreperen i subgenual prefrontal cortex får tatt seg en fortjent hvilepause. Og at gule, optimistiske glede kan få en større sjanse til å overta ditt indre radioprogram. For tur fungerer som en mental kaffekopp på en morgenhjerne: Faktisk forbedres alle intellektuelle funksjoner og kreativiteten din med en kort gåtur, uten teknologiske duppeditter. I en test scoret nemlig turgåere 50 prosent bedre på spørsmål, enn de som ikke gikk tur. De ble også mer kreative, ifølge utforsksinnet.no.

Tur og natur forbedrer nemlig våre evner til å konsentrere oss og motta informasjon – og ikke minst gir den hjernen rom til å ordne opp i kompliserte ting, helt av seg selv. Ting du ikke finner ut av når du spiller candy crush på toget eller «stresser ned» med en omgang Kardashians i sofadypet. Naturen gir oss nemlig rom til å lage de store, dype historiefortellingsbanene i sinnet vårt, som er så viktige for å ordne opp i den voldsomme informasjonsflommen vi til stadighet utsetter oss for. Opplevelser i naturen er dessuten med på å prege barn, spesielt mellom fem og ti år, for hele livet, ifølge instituttleder Annette Bischoff ved Institutt for friluftsliv, idrett og kroppsøving på Høgskolen i Sørøst- Norge. Får de fine opplevelser der, kan naturen bli et mentalt og fysisk fristed. For alltid.

Og nei, du trenger slett ikke bestige Slogen eller trailrunne over Besseggen for å kjenne et salig lite rush av dopamin og serotonin (kroppens egne velvære- og lykkepiller) stige i kroppen. Det holder ofte helt fint å rusle seg en tur i parken. Faktisk er rusling en aldeles super og veldig undervurdert aktivitetsform. Du husker vel filosofene, Sokrates og co, som ofte ruslet rundt, for å tenke bedre? Å rusle, gjerne også sammen med noen, er som balsam for hodene våre. Da får vi god tid til å titte rundt oss og observere verden. Og siden hjernen plutselig får masse nye impulser, og rom til å suge dem inn, menger de seg ofte med andre, ofte uventede tanketråder, som surrer inne i hodet ditt. Dermed oppstår det plutselig ofte morsomme ideer fra ingenting, eller man begriper konturene av noe ordentlig komplisert. Tenk bare på når du er ute på reise! Da er du langt oftere i ruslemodus, med vidåpne sanser, for å ta inn de nye luktene og synsinntrykkene, som ofte stjeler all oppmerksomhet. Derfor fungerer reising ofte som skikkelig hjernespa!

Dersom dørstokkmila er for lang, eller det er typisk høstvær av typen våt, kald ullsokk, er det mulig å jukse litt. Flere studier har nemlig vist at bare det å se vakker natur, kan være nok til at man føler seg bedre. Så en vindusplass på toget, et rom med utsikt eller en vakker naturplakat på veggen kan alle ofte bedre humøret ditt betraktelig! Men aller best er the real thing...

Les også:  Lær deg å tyde hva hotellbeskrivelsene egentlig betyr...

Mer fra: Debatt