18-11-2014

«Naturlig» å legge ned?

Kuttet på 8 millioner blir mye alvorligere når det slås fast at det bare er en start på nedleggelse etter 2016.

OSLO 190914 
  
 Jan Bøhler (politiker Arbeiderpartiet) fotografert i Groruddalen. 
  
 FOTO: FREDRIK BJERKNES

Siden 2012 har vi tatt opp at Groruddalssatsingen må forlenges i ti år til når første avtaleperiode mellom kommune og stat går ut i 2016. I stortingsvalgkampen i 2013 gikk alle partier utenom Høyre inn for dette. Grunnen til kravet om videre satsing er at selv om mye positivt er gjort, er det masse som gjenstår i arbeidet for integrering, mindre forskjeller og gode bo- og oppvekstmiljøer i et område med 140 000 mennesker.

Det blir da meget skuffende at regjeringen i statsbudsjettet bare slår fast at 2015 er «Groruddalssatsingens nest siste år», og at det er «naturlig at den statlige innsatsen trappes ned». Grunnbeløpet i satsingen har vært et spleiselag på 50 millioner fra staten og 50 fra kommunen. Det er i disse midlene regjeringen begynner nedtrappingen med å kutte 8 millioner neste år. I tillegg har særlig staten bidratt med øremerkede midler til bestemte tiltak som gratis kjernetid i barnehagene og andre prosjekter. Det samlede beløpet fra staten pr år har derfor svingt mellom 120 og 150 millioner, avhengig av når prosjektene har blitt ferdige. Statssekretær Per-Willy Amundsen (Frp) bruker i et innlegg i Dagsavisen 11/11 dette samlede beløpet til å påstå at et kutt på 8 millioner ikke betyr noe særlig.

Men de kraftige reaksjonene i Groruddalen mot statsbudsjettet skyldes at regjeringen har vendt det døve øret til alle argumentene for å fortsette satsingen, enten de har framkommet på valgmøter eller i stortingsdebatter. Kuttet på 8 millioner blir mye alvorligere når det slås fast at det bare er en start på nedleggelse etter 2016. Attpåtil sier regjeringen at også gratis kjernetid i barnehagene, som de til og med har skrytt av her i Dagsavisen, skal avvikles samtidig som områdesatsingene. Frp svartmaler Groruddalen som «getto» - samtidig som de vil fjerne de viktigste tiltakene for å skape en mer positiv utvikling her. Den eneste forklaringen vi får er at dette er «naturlig». For å forstå hva «naturlig» betyr i denne sammenhengen, må man være veldig blåblå og absolutt ikke opptatt av å utjevne forskjeller.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!