ANNONSE
Kari Hilde French og sønnen Joshua under rettssaken mot ham i 2014. Nå har hun fått sønnen hjem. FOTO: MARTE CHRISTENSEN/NTB SCANPIX

Kari Hilde French og sønnen Joshua under rettssaken mot ham i 2014. Nå har hun fått sønnen hjem. FOTO: MARTE CHRISTENSEN/NTB SCANPIX

Vis bildetekst

19-05-2017

Nasjonalt anliggende?

At den livstidsdømte fangen Joshua French kommer tilbake til hjemlandet i et chartret privatfly på selveste nasjonaldagen, oppleves ikke som noen tilfeldighet.

Kari Hilde French har fått hjem sin sønn fra Kongos fengsler. En mor har etter åtte års kamp og oppofrelse fått hjem gutten sin. Hennes ukuelige innsats ble kronet med seier, og familiens glede er «ubeskrivelig». Vi er glade på moren og familiens vegne.

Men vi reagerer på rollen det offisielle Norge har tatt og hvor politisert denne saken er blitt. At den livstidsdømte fangen Joshua French kommer tilbake til hjemlandet i et chartret privatfly på selveste nasjonaldagen, oppleves ikke som noen tilfeldighet. Det er tung symbolikk knyttet til denne dagen, og returen av den dømte nordmannen var som en gratulasjonsgave til det norske folk på selveste 17. mai.

Nyheten om løslatelsen og returen til Norge ble onsdag frontet av landets to høyest rangerte politiske ledere, statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende. Begge har vært involvert i saken, som nå blir framstilt som nok en utenrikspolitisk seier. I passe tid før høstens stortingsvalg. Historien som velkoordinert fortelles til norske medier er actionfylt og dramatisk, men med lykkelig utfall, en happy ending.

Med den store norske innsatsen som er lagt i å få French hjem, tar norske myndigheter nødvendigvis stilling også i skyldspørsmålet. Hva med de andre titalls nordmennene i utenlandske fenglser? Hvorfor fortjener ikke de samme innsats fra regjering og hjemland?

Dommene mot de to norske ekssoldatene French og Tjostolv Moland, kostet Moland livet og har nær tatt livet av French. Hans åtte år i et kongolesisk fengsel er garantert en brutal straff, og nå går han etter alt å dømme fri. Det skal ifølge Brende ikke foreligge noen avtale om soningsoverføring mellom Norge og Kongo. Men vi må ikke underslå eller glemme faktaene i den alvorlige straffesaken mot de to nordmennene.

 


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!