05-06-2015

Nabolaget mitt

Det hender man blir litt møkklei av å forklare og forsvare hvor man bor.

Som da jeg vokste opp og sa «Lindeberg» og alle bare hørte «Linderud». Og som i dag når jeg sier «Lille Langerud på Abildsø» og alle bare «?!?!», og jeg må føye til at det er midt mellom Bøler, Lambertseter, Skullerud og Manglerud. Ved Østensjøvannet. Der Oslos eldste barneskole ligger. Østkantdrabantby. «Å, ja». Samtale slutt. Vel, det er på tide å fargelegge en hvit flekk på kartet:

Da den ferske VG-journalisten Knut Bjørnsen besøkte nybyggerområdet ved Østensjøvannet i 1954, beskrev han det som slaraffenland og paradis på jord, og det midt i svarte storbyen. Ungene lekte indianer langs husveggene, fedrene fisket 20 kilos gjedder ut av vinduet, og bybildet var dominert «av husmor-pinuper som soler seg. De har god tid, for tilværelsen er ordnet slik på Langerud at husmødrene slipper å ta et skritt utenfor husets fire vegger», for de fikk tilkjørt brød, melk og kjøtt.

Arkitekten Kirsten Sinding-Larsen var inspirert av Le Corbusier og funksjonalismen, slik at rekkehusene var lyse og romslige, for å få plass til flest mulig av ungene som ble født etter krigen, som fotografen Morten Krogvold. Hadde ikke Bjørnsen vært så opptatt av husmødre-pinupene, ville han lagt merke til at tre av de nyinnflytta – Andre Bjerke, Agnar Mykle (bildet) og Jens Bjørneboe – sto ved tørkestativet og klekka ut en antroposofisk masterplan for hvordan Norges framtidige Ap-statsminister skulle kunne mer om Rudolf Steiner enn om Marcus Thrane.

Om noen år, skrev VG i 1954, vil Lille Langerud ligne paradiset på en prikk, for da er Østensjøvannet «rensket opp og gjort om til krystallklart badevann med stupetårn, båter og rutsjebaner». Slik gikk det ikke. Ingen bader i Østensjøvannet, foruten 440 plantearter, som igjen tiltrekker seg 221 forskjellige fuglearter og en skokk med langveisfarende med laaaange kameralinser.

Alejandro Fuentes og Vinni har nylig hyllet det nære med sangene «Nabolaget mitt», Don Martin satte store deler av hovedstaden på kartet med «Jeg er så Oslo..», som Lars Lille Stenberg med «Oslosangen». Men ingenting om Lille Langerud, nei. Men nå kan det være at den anonyme tilværelsen tar slutt, for mandag kåret Selvaag og Radio Norge landets hyggeligste nabolag. Landets. Gjett hvem som gikk til topps blant 700 påmeldte? Jepp. Så nå vet du det. Norges hyggeligste nabolag befinner seg i hovedstadens statistisk sett mest gjennomsnittlige bydel og Lille Langerud er tverrsnittet. Paradis på jord er verken fugl eller fisk (jo, men ...). Det er derimot usynlig, alminnelig og skikkelig dagligdags. Lite, men stort.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!