Debatt

Når polske kvinner streiker

Konservative krefter presser på for totalforbud mot abort i Polen. La oss håpe polske kvinner klarer å stå sammen og slå tilbake angrepet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Aldri mer strikkepinner». Under slike slagord ble retten til selvbestemt abort kjempet gjennom i Norge. I dag er det historie. Strikkepinnene er skrevet inn i vår kollektive hukommelse. Som symboler på primitive og livstruende abortmetoder vi en gang for alle har kastet på historiens skraphaug. Da regjeringen forsøkte seg med sitt forslag om reservasjonsrett for legene, ble de tvunget på retrett. Norske kvinner sa nei. Det skulle ikke rokkes ved retten til abort.

Striden om reservasjonsretten viste hvor sterkt reproduktive rettigheter står i Norge. Den ble samtidig en påminning om at disse rettighetene stadig utfordres. At dette er en evig kamp. Forsøk på å begrense kvinners reproduktive rettigheter kommer med jevne mellomrom. I noen land er angrepene hardere enn andre. Et av dem er Polen. Der er strikkepinnene byttet ut med kleshengere når polske kvinner i disse dager kjemper mot et lovforslag som vil gi praktisk talt totalforbud mot abort. Kleshengerne symboliserer det samme i Polen i dag, som strikkepinnene i sin tid gjorde her hjemme: Abortredskaper som setter kvinners liv og helse i fare i land der abort er kriminalisert. Det er for øvrig dette redskapet Anna Yocca i den amerikanske delstaten Tennessee kjørte opp i underlivet i et forsøk på å abortere. I dag står hun tiltalt for drapsforsøk.

Polen har allerede i dag en av Europas strengeste abortlover. Det er kun lov å avslutte svangerskap ved få tilfeller, etter voldtekt og incest, ved misdannelser på fosteret, eller ved alvorlig trussel mot kvinnens helse. Andre må betale for flybilletter og medisinsk behandling utenfor Polen, eller i verste fall sette eget liv i fare med illegale aborter i hjemlandet. De fleste aborter som gjennomføres i Polen er illegale, antallet anslås til rundt 150.000. Det er ingenting som tilsier at et forbud gir færre aborter. Kriminaliseringen fører bare til en ting: Farlige aborter. Statistikk fra Verdens helseorganisasjon viser at nær halvparten av abortene som gjennomføres globalt, er utrygge. Samme statistikk viser at selv om tallet på aborter går ned, så øker andelen av alle aborter som er utrygge, eller illegale.

Likevel har konservative krefter i det katolske Polen lenge presset på for å stramme til skruen ytterligere. Med flertall i parlamentet for det dypt konservative Lov og Rettferdighetspartiet, og støtte fra statsminister Beata Szydlo, kan de lykkes. Landets nasjonalforsamling behandler nå et lovforslag som vil fjerne de unntakene som er der i dag. Vedtas loven vil Polen få en av verdens strengeste abortlovgivninger. Voldtatte kvinner vil tvinges til å føde barnet. Det er bare ett unntak: Abort er lovlig dersom medisinsk personell mener det er nødvendig for å redde liv. Men motstandere av lovforslaget mener også dette unntaket blir meningsløst. De viser til at loven ikke bare kriminaliserer kvinner som ønsker å ta abort, men også leger som utfører aborter. Straffene heves. Å avslutte et svangerskap skal kunne straffes med inntil fem år i fengsel. Det er kjent fra andre land, med lignende lover, hvordan frykten for å bli straffet vil stanse mange leger.

Lovforslaget i Polen bygger på den samme mistenkeliggjøringen av kvinner som abortmotstanden alltid har vært bygd på. Slik har man alltid søkt å delegitimere kvinners soleklare rett til å bestemme over egen kropp. Det var den samme mistenkeliggjøringen Katti Anker Møller måtte slåss mot da hun i sin tid leverte sitt prinsipielle forsvar for at legalisering av abort handler om retten til å bestemme over egen kropp. Nå kjemper polske kvinner for de samme rettighetene som Møller gjorde i Norge for hundre år siden: Prevensjon, seksualopplysning og legalisering av abort. De kjemper mot den samme kriminaliseringen som Møller kjempet mot.

Skal vi tro Krystyna Kacpura fra den polske kvinneorganisasjonen Federa, har det siste aggressive angrepet mot reproduktive rettigheter i Polen likevel ført med seg en god ting. Slik vår hjemlige strid om reservasjonsretten førte til en historisk oppslutning om markeringene 8. mars, har striden i Polen ifølge Kacpura gitt økt solidaritet og oppslutning rundt kampen for disse rettighetene. I et innlegg i britiske The Guardian skriver hun at lovforslagets drakoniske natur har gjort mer for å bre ut støtten for kvinners rettigheter i landet, enn noe forsøk fra landets kvinneorganisasjonen.

I går kom dette til syne da polske kvinner streiket mot forslaget om totalforbud mot abort, etter en serie protester under protestnavnet «Czarny Protest» (Svart Protest). La oss håpe at den solidariteten Kacpura peker på vil gi polsk kvinnebevegelse nye muskler, at de lykkes i å stanse det bekmørke forslaget, og at dette blir første steg på veien mot selvbestemt abort.

Mer fra: Debatt