Debatt

Når Facebook tar mobbeofferet

Netthets: Vi kan ikke ha det sånn at Facebook straffer dem som står opp mot urett.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Tirsdag ble jeg utestengt fra Facebook i et døgn. Det skjedde etter at jeg hadde tatt til motmæle mot drapstrusler og grovt rasistisk hets mot MDGs byråd i Oslo, Lan Marie Berg. Medlemmer i gruppen «Mannegruppa Ottar» kalte henne for «thai hore» og det som verre er. Jeg svarte ved å ta skjermdumper av kommentarene og poste dem på min egen vegg.

Det endte med at mange av medlemmene i gruppa masserapporterte meg, og jeg ble utestengt.

Mannegruppa Ottar består av 61.000 menn. Gruppa har gjentatte ganger fått kritikk for å skrive nedlatende om unge jenter. Flere av kommentarene har vært av seksuell karakter, andre har vært direkte drapstrusler. Bloggeren Sophie Elise er blant dem som har fått gjennomgå av gruppa. Gruppas administrator og opphavsmann Kay Erikssen har flere ganger lovet bot og bedring i mediene, men det ser ikke ut til å ha hjulpet.

###

Skjermdump fra Mannegruppa Ottar.

Det forhindret ikke ett av medlemmene i å legge ut et bilde av Lan Marie Berg med teksten «Hva er det første du tenker på, når du ser dette søte og uskyldige smilet? Jeg tenker forbud mot å leve». Så eksploderte kommentarfeltet.

Slike ting kan ikke stå uimotsagt. Alle har et ansvar for å ta et oppgjør med hetskulturen, spesielt rettet mot unge jenter, som nå er i ferd med å spise opp Facebook. Vi kan ikke akseptere at folk kan bedrive grov hets på nett uten at det får noen konsekvenser. Slenger man dritt på internett, fortjener man at det eksponeres for omverden. De som publiserer noe i grupper med mange medlemmer, må forvente at dette synliggjøres. Kanskje vil man tenke seg om to ganger neste gang, dersom man risikerer at venner, familie og kollegaer får se hvilke holdninger og meninger man lirer av seg på nett. Det handler om alminnelig oppførsel og folkeskikk. Og de som tror at det er mer ok å si ting på Facebook enn fjes til fjes, tar feil.

Det er nå startet en underskriftskampanje for å få stengt ned denne gruppa. Det er et åpent spørsmål hvor lenge denne hetsen mot unge jenter får fortsette. Facebook bør kjenne sin besøkelsestid. De har vokst til å bli en stor og mektig samfunnsaktør, og mye av samfunnsdebatten har flyttet seg fra avisene til Facebook. Da må plattformen også være sitt samfunnsansvar bevisst. Det er åpenbart at noe ikke er som det skal når den som står opp mot hets og trusler blir utestengt, mens de som kommer med hetsen, får fortsette på som de vil. Det er trist å se at hetserne kan rapportere seg unna nettmobbingen de har bedrevet. Det blir å straffe mobbeofferet i stedet for mobberen.

###

Skjermdump fra Mannegruppa Ottar.

Når vi har kommet dit at man som ung kvinne nærmest må forvente å bli møtt med hets og drapstrusler dersom man engasjerer seg politisk, er det et stort demokratisk problem. Kvinnene blir hetset, mens mennene stort sett slipper unna. Det er derfor også kvinnene som kvier seg mest for å ta skrittet inn i den offentlige debatten. Vi får dermed et demokrati som er mindre representativt, da enkelte aldersgrupper og kjønn blir bedre representert enn andre. Det finnes, fremdeles i 2018, holdninger blant noen menn som ikke takler at unge kvinner har makt. Det er grunnleggende urettferdig.

Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson har nå bedt om et møte med Facebook i Norge, noe Facebook har akseptert. Jeg håper Facebook kjenner sin besøkelsestid og tar ansvar for å skape det debattklimaet vi sårt trenger. De kan starte med å prioritere ressursene sine på å slå ned på dem som hetser unge kvinner, i stedet for dem som prøver å ta et oppgjør med hetsen. Det handler om rettferdighet.

Mer fra: Debatt