Debatt

Nå må du bestille reiseopplevelsene på forhånd

Romjula er høysesong for reisebestillinger. Men husk å bestille billetter til populære attraksjoner i samme slengen! Mange blir nemlig utsolgt lang tid i forveien.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

På verdens mest populære reisemål nytter det nemlig ikke å drive med spontanreising lenger. I de ti første månedene av 2017 var 70 millioner flere turister på reisefot enn i rekordåret 2016, ifølge Verdens turismeorganisasjon (UNWTO). Totalt i fjor var 1,235 milliarder mennesker på reisefot. Og prognosene tilsier fortsatt bare én ting: Ytterligere vekst. Problemet er bare at alle vil til de samme stedene. Turismen i Middelhavslandene og det sørlige Europa vokste utrolige 13 prosent i årets ti første måneder – mot sju i verden totalt. Og de 20 mest populære turistlandene i verden vil fortsatt, målt i antall turister, ha like mye vekst som resten av verden til sammen, spår trendanalytikerne.

Det betyr at det vil bli enda flere som slåss om å komme inn på Vatikanmuseet eller ta en selfie med Mona Lisa. Det vil si, for å komme inn på verdens beste museer, attraksjoner og verdensarvsteder, vil man i større og større grad måtte booke seg plass i dedikerte tidsluker, time slots, på nettet. Derfor må du venne deg til å bestille månedsvis i forveien, om du vil besøke noen av verdens mest populære attraksjoner og reisemål. Og det gjelder ikke bare på de verdenskjente museene.

Ekstreme menneskemengder betyr også ekstrem slitasje på natur og kulturskatter. Stadig flere steder vil derfor få lignende restriksjoner som Machu Picchu i Peru. Her får maksimalt 6000 personer besøke inkaruinene per dag – selv om UNESCO ikke anbefaler mer enn 2500. Og nå må turistene velge mellom enten morgen- eller ettermiddagsbesøk – og ha følge av en offisiell guide og følge en forhåndsbestemt rundløype. Og drømmer du om å gå den unike inkastien, må du følge nøye med på når turtillatelsene blir lagt ut. De mest populære månedene april, mai og august blir ofte revet vekk på under 24 timer. Kun 500 personer får nemlig gå stien hver dag, inkludert bærere og guider. Derfor er det i praksis ikke mer enn 200 turister som får starte på fire dagers-turen per dag. Prisen har også skutt i været. Nå koster det fort rundt 5000–6000 kroner for å gjennomføre fotturen.

På Island kan du heller ikke lenger regne med å gå av flyet og bare svippe innom den berømte Blå lagune på vei inn til Reykjavik. Nå må du booke tid på forhånd. For å være sikker på å få et badedupp akkurat på det tidspunktet du ønsker deg neste sommer, må du booke allerede nå i vinter – et halvt år i forveien. Utenom sesong bør du også beregne flere uker. Og vil du ha med deg en konsert i det nye, spektakulære konserthuset Elbphilharmonie i Hamburg, må du sitte på alerten. Konsertene her blir ofte revet vekk på under 20 minutter etter at de legges ut. Derfor skal de nå innføre et nytt billettsystem, der du kan sette deg på en «ønskeliste» før billettene legges ut i ordinært salg. Dersom det er billetter nok, får alle – ellers må du rett og slett være heldig med trekningen. Uansett bør du alltid kjøpe billett på nett på forhånd, der det er mulig – så du slipper å bruke den knappe ferietiden din på å stå timevis i kø. Selv om det koster litt ekstra.

Ellers bør du sjekke kø-appene. I Amsterdam har turistmyndighetene i år innført en kømåler på sine offisielle turistnettsider, som forteller deg hvor lang estimert ventetid det er for å komme inn på de mest populære attraksjonene, som Van Gogh-museet og Anne Franks hus. Dette har hjulpet for å spre turistmassene. Halvparten valgte et annet tidspunkt for besøket, mens 20 prosent gjorde noe annet i stedet. I 2018 skal appen også overvåke mennesketrafikken i bydelene (i fjor måtte politiet stenge enkelte gater på grunn av trengsel), så de kan fortelle deg hvilke bydeler du bør unngå. En lignende app finnes nå for Cinque Terre, der man nå også må kjøpe turistbillett. Her skal turistbesøket ned med én million, fra 2,5 millioner til 1,5 millioner i året.

Men også flere steder i Norge må du kjappe deg med å bestemme deg for hvor du skal i sommerferien. Vil du til Lofoten i juli, bør bestille overnatting nå – om kort tid er alle de koselige rorbuene utsolgt. For du må for all del ikke tenke at det ordner seg, om du har tenkt til å sove bort de lyse nettene i noe som minner om en seng.

Mer fra: Debatt