25-11-2011

Nå er det nok! - Et leserinnlegg jeg skrev MOT voldtekt som var i Aftenposten Aftenutgaven Bydelen 09.11.11

Nå er det nok!

Dette er skremmende å høre om "voldtektsbølgen" i Oslo. Som 16-åring og venn med mange jenter, begynner man å engste seg over venninner som er en tur i byen. Det er en ekkel følelse å ha. Derfor har jeg bestemt meg for å ha voldtekt og saken MOT dette som hjertesak! Jeg vil ha voldtekt vekk fra alle gater i Oslo og i hele landet. Jeg klarer det ikke alene, så derfor må vi i fellesskap sette en stopper for dette,. Det er mange enkle tiltak som kan gjøres for at det er litt tryggere. Mer lys i gatene, for eksempel. Og vi trenger mer kameraovervåking på busstopper og andre steder i sentrum.

Mange mener fortsatt at det er kvinner egen feil for at de blir voldtatt. Disse holdningene må stoppes. De som blir voldtatt er uskyldige ofre for en manns seksuelle handlinger og fantasier. En kvinne, har på lik måte som en mann, rett til å kle seg i hva hun vil, se ut hvordan hun vil, sminke seg på sin måte. Og hun har rett til å være seg selv! Norge er et fritt land, der menn og kvinner i stor grad er likestilte. Det at du får et litt småfrekt blikk i baren av en kvinne, eller at hun kler seg litt utfordrende, gjør ikke at hun ber om å bli voldtatt. Et nei betyr faktisk nei.

Det at det også som oftest legges vekt på at voldtektsmannen/-mennene er ikke-etnisk norske, er også helt feil holdning. Hva med alle de ikke-etniske i landet som ikke gjør en smule fortred?

Man skal heller ikke glemme voldtektene som skjer i hjemmet. Mange tør ikke melde fra om det, fordi voldtekten som oftest skjer av en som står deg nær eller som du kjenner veldig godt. At det ble utført av en bekjent gjør det kanskje enda viktigere å anmelde det. Vi må ikke glemme det. Det er aldri greit å bli voldtatt.

Det er viktig at vi starter med holdningsskapende arbeid både på skolen og hjemme. Ta det med i seksualundervisningen, bruk klassens time til å ta opp problemstillingen. Jobbe med ungdommenes språk og holdninger til hverandre. Lær ungdommene å respektere hverandre.

Kvinner har de samme rettighetene som menn, de må slippe å være redde for å bli voldtatt og må få lov til å gå i byen uten å være redd. Jenter bør også få slippe å måtte gå hjem i store vennegrupper. De skal få ha den samme friheten som menn!

Martin Thorland Jutkvam, 16 år.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!