Debatt

Nå må du si fra, Erna!

Brasils president Michel Temer besøker Norge. Men hans miljø- og urfolkspolitikk er ikke velkommen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Kronikken er skrevet i samarbeid med Torkjell Leira, samfunnsgeograf og rådgiver ved Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.

Brasils skandaleforfulgte president Michel Temer besøker Oslo torsdag og fredag. Statsminister Erna Solberg må gripe anledningen og protestere kraftig mot regjeringen Temers historiske angrep på regnskog, urfolk og miljøinteresser.
De gode nyhetene først: Brasil har vært en global suksesshistorie i kampen mot avskoging og klimaendringer. Mellom 2004 og 2012 reduserte landet sin årlige avskogingen i Amazonas med over 75 prosent. Ingen andre land i verden kuttet mer i sine utslipp av klimagasser i denne perioden. Og enda bedre: Brasil gjordet dette samtidig som økonomien vokste, og motbeviste én gang for alle at økonomisk vekst og beskyttelse av regnskog kan gå hånd i hånd.
Så til de dårlige nyhetene: De siste to årene har noe gått fryktelig galt. Avskogingen er på rask vei opp igjen, og denne gangen med brasilianske myndigheters implisitte velsignelse. Det begynte under den nå avsatte president Dilma Rousseff. Hun støttet forverringer i landets miljølovgivning, skalerte ned innsatsen mot miljøkriminalitet og krympet verneområdene i Amazonas.

” Brasil er i ferd med å ofre verdens største regnskog og menneskene som bor der på profittens alter.”

Med Michel Temer i presidentpalasset har dette eskalert kraftig. I år er budsjettene til Brasils urfolksdirektorat (Funai) og miljøverndepartement halvert, og en lang rekke skadelige lovforslag fremmes i Kongressen av Temers partifeller og andre av regjeringens støttepartier. Brasil er i ferd med å ofre verdens største regnskog og menneskene som bor der på profittens alter.
Siden 2009 har Norge støttet Brasils innsats mot avskoging i Amazonas med over sju milliarder kroner. Denne innsatsen undergraves nå aktivt av president Temer og hans regjering, noe som også kaster skygger over det bredere samarbeidet mellom Norge og Brasil. Når statsminister Erna Solberg møter presidenten fredag morgen, bør hun derfor ta opp følgende fem saker:
For det første må hun kreve at president Temer hindrer ytterligere krymping av naturvernområder i Amazonas. Strategisk nok la presidenten ned veto mot to slike lovforslag samme dag som han forlot Brasil, men dette kan endres av Kongressen hvis presidenten ikke står hardt på sin avgjørelse.
For det andre må statsminister Solberg kreve at loven som krever spesielle miljøhensyn i større byggeprosjekter opprettholdes, noe som er spesielt viktig i Amazonas. Et lovforslag fra presidentens partifeller vil undergrave miljødirektoratet Ibamas makt, til fordel for utbyggere og entreprenører.

”Statsminister Erna Solberg må rett og slett be president Temer om å respektere den brasilianske grunnloven.”

Videre må statsministeren rett og slett be president Temer om å respektere den brasilianske grunnlovens bestemmelser om urfolks rettigheter. Flere lovforslag fra presidentens partifeller i Kongressen, og flere avgjørelser i Temers regjering, vil redusere urfolks rettigheter til territorier og medbestemmelse, noen som går på tvers av grunnloven.
For det fjerde må Erna Solberg kreve at urfolksdirektoratet Funai beholder sitt mandat og sine ressurser, slik at Brasils urfolk sikres sine rettigheter. Temer har siden han tok makten sagt opp 340 mennesker i Funai. I mai kastet han organets president Antonio Costa fordi han nektet å ansette folk på politisk grunnlag og erstattet ham med en general fra hæren. Sist en general hadde denne posisjonen var under militærdiktaturet.
Til sist må Norges statsminister be om økt innsats for å forebygge og etterforske de tragisk mange drapene på urfolk, miljøaktivister og menneskerettighetsforkjempere i Brasil. Landet ligger på den triste førsteplassen på lista over stater der slike aktivister drepes, i gjennomsnitt én person hver eneste uke. Antallet har økt de siste årene, grunnet flere konflikter om jord og ressurser og en utbredt straffrihet for de skyldige.
President Temers Norgesbesøk er viktig for Brasil. Han og resten av landets toppolitikere er svært opptatt av Brasils internasjonale image, og besøket profileres høyt på hjemmebane. Statsminister Erna Solberg har derfor en unik mulighet til å sette press på en rekke svært viktige saker som Norge i andre sammenhenger har satt høyt på den internasjonale dagsorden. Norges klima- og miljøminister Vidar Helgesen har i forkant av besøket kritisert Brasil for økende avskoging og ødeleggende miljøpolitikk. Nå må du følge opp, Erna!

Mer fra: Debatt