Debatt

Mot normalt

Normaliseringen av Donald Trump er i full gang. Men du trenger ikke være med.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

NEW YORK (Dagsavisen): Det hadde ikke gått mange timene etter valgseieren 8. november før kommentatorene på CNN omtalte Donald Trump som en mer eller mindre normal politiker. Uka etter prydet Donald Trump forsiden av USAs største kjendisblad People magazine, der nesten 50 millioner lesere fikk servert ni sider med glamorøse bilder av USAs påtroppende milliardærpresident med nærmeste familie i en gullkantet hjemme-hos reportasje. Han mente kanskje ikke alt han sa, håper vennligsinnede folk både i og utenfor USA. Gi ham en sjanse, sier Barack Obama.

Ikke la dere lure, sier Masha Gessen, russisk forfatter og journalist. Hun har levd brorparten av livet i Russland, og vet et par ting om liv og arbeid i et autoritært regime. Kort tid etter valget skrev hun en overlevelsesmanual der hun presenterte seks punkter for overlevelse i autoritære regimer, rettet mot et USA, der hun nå bor, med Donald Trump ved makten.

Gessens første punkt: Tro på autokraten. Når han sier han vil deportere millioner av mennesker og registrere muslimer – tro på ham. Når han sier han vil gjøre det lettere å saksøke mediene – tro på ham. Donald Trump har ikke gitt oss noen grunn til å tvile på hans antidemokratiske sinnelag, likevel forsøker vi så godt vi kan. Normaliseringen av Donald Trump, mannen som står bak flere rasistiske, kvinnefiendtlige og autoritære utsagn enn en kan telle, er i full gang.

Gessens andre punkt er også viktig: Ikke la deg lure av små tegn til normalitet. Som at Storbritannias utenriksminister Boris Johnson nå omtaler Donald Trump som en «liberal type fra Manhattan». Eller at Theresa May endelig kom gjennom på telefon, og understreket det sterke båndet mellom Storbritannia og USA. Ikke tenk at det kanskje kan gå bra, fordi Barack Obama og Donald Trump snakket sammen i Det hvite hus i hele 90 minutter eller fordi Donald Trump ikke har hatet noen høyt de siste to dagene.

For det er ikke normalt at en påtroppende president får støtte av Ku Klux Klan. Det er ikke normalt med en visepresident som er så inderlig mot kvinners rett til abort at han i hjemstaten har innført obligatorisk begravelse for ufødte fostre. Det er ikke normalt at en påtroppende president tar med seg sine voksne barn og svigersønn inn i administrasjonen. Det er ikke normalt at Steve Bannon, en mann anklagd for rasisme og antisemittisme, en helt hos amerikanske nazister, og som sammenligner feminisme med kreft, skal være sjefstrateg i Det hvite hus. Det er ikke normalt at en påtroppende president ikke kan svare på hvordan hans enorme interessekonflikt som businessmann og landets øverste leder kan løses. Det er ikke vanlig og det er ikke bra når en påtroppende president gyver løs på et mediehus på sosiale medier, slik han gjorde tre ganger på morgenkvisten mot The New York Times sist onsdag. Det er ikke normalt at en person med så lite respekt for demokratiske institusjoner nå skal utnevne 4.000 nye byråkrater i Det hvite hus.

Vi trenger ikke være med på normaliseringen. Når NTB eller USA Today etter hvert skriver om et gjerde i stedet for en mur på grensen til Mexico, så husk at Donald Trump lanserte sin valgkamp med å kalle mexicanere for kriminelle og voldtektsmenn. Husk også at innvandringen fra Mexico har falt de siste årene, og at flere mexicanere forlater USA enn reiser dit. Still spørsmål ved motivasjonen for en slik mur. Når Donald Trump sier han vil deportere ulovlige innvandrere, ikke glem at mennesker ikke kan være ulovlige. Mennesker kan begå ulovlige gjerninger, og bli dømt eller frifunnet. Mennesker er ikke ulovlige, det er ikke et adjektiv, og er feil både språklig og etisk sett. Å kalle et menneske for ulovlig, er å dehumanisere henne.

Masha Gessen oppfordrer oss også til å være rasende og til ikke å inngå kompromisser. Her møter demokratene et dilemma: Skal de sette ned foten for alt de kan i Kongressen, eller skal de inngå politiske kompromisser på områder der de tross alt kanskje er enige med Trump, som økt utbygging av offentlig infrastruktur? Flere, blant dem Bernie Sanders, har lovet å støtte Trump hvis han virkelig vil gjøre livet bedre for folk, men å motarbeide ham intenst hvis han bidrar til hat og rasisme. Det blir en vanskelig balansegang.

Det ser mørkt ut. Det er ingen grunn til å late som noe annet. Men Masha Gessen gir også et lite lyspunkt i mørket. Ingenting varer evig. Ei heller Donald Trump.

Mer fra: Debatt