Debatt

More than fish

Hvordan bygge samarbeid mellom Norge og Russland i sjømatnæringen fram til det russiske presidentvalget i 2030?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hovedutfordringen i sjømatindustrien i dagens Russland er lav effektivitet ved bruk av egne akvatiske biologiske ressurser både når det gjelder utvikling av sjømatindustri og -eksport. Som et resultat av dette ble den totale fiskefangsten bare i 2016 redusert med 38 prosent sammenlignet med 2015. Slike strukturelle problemer er en viktig faktor som på mellomlang sikt kan føre til at den russiske regjeringen får behov for å løfte restriksjonene på import av norsk fisk, som for eksempel sild, lodde eller makrell.

De økonomiske realitetene fram mot 2030 kan være i stand til å oppveie for de handelspolitiske begrensningene skapt i kriseåret 2014. Dersom sjømathandelen mellom landene gjenopprettes i stor skala, kan det kompensere for nedgangen i produksjonen i Russland og den negative norske handelsbalansen. I mellomtiden har regjeringen i Moskva gjort en del og fortsetter å arbeide for å modernisere den russiske fiskeindustrien. Den offentlige innsatsen i Russland har bakgrunn i «Strategien for utvikling av fiskekomplekset for perioden frem til 2030».

Strategien har fire hoveddeler som er nevnt nedenfor …

Les hele kronikken i Nordlys "More than fish. Norsk-russisk sjømatsamarbeid mot 2030"

Foto: Russlands statsminister Dmitry Medvedev, innsjøen Ilmen i Novgorod-regionen, Russland. The Russian Government, CC BY 4.0

Mer fra: Debatt