22-03-2018

More than fish

Hvordan bygge samarbeid mellom Norge og Russland i sjømatnæringen fram til det russiske presidentvalget i 2030?

Hovedutfordringen i sjømatindustrien i dagens Russland er lav effektivitet ved bruk av egne akvatiske biologiske ressurser både når det gjelder utvikling av sjømatindustri og -eksport. Som et resultat av dette ble den totale fiskefangsten bare i 2016 redusert med 38 prosent sammenlignet med 2015. Slike strukturelle problemer er en viktig faktor som på mellomlang sikt kan føre til at den russiske regjeringen får behov for å løfte restriksjonene på import av norsk fisk, som for eksempel sild, lodde eller makrell.  

De økonomiske realitetene fram mot 2030 kan være i stand til å oppveie for de handelspolitiske begrensningene skapt i kriseåret 2014. Dersom sjømathandelen mellom landene gjenopprettes i stor skala, kan det kompensere for nedgangen i produksjonen i Russland og den negative norske handelsbalansen. I mellomtiden har regjeringen i Moskva gjort en del og fortsetter å arbeide for å modernisere den russiske fiskeindustrien. Den offentlige innsatsen i Russland har bakgrunn i «Strategien for utvikling av fiskekomplekset for perioden frem til 2030».

Strategien har fire hoveddeler som er nevnt nedenfor …

Les hele kronikken i Nordlys ”More than fish. Norsk-russisk sjømatsamarbeid mot 2030”

Foto: Russlands statsminister Dmitry Medvedev, innsjøen Ilmen i Novgorod-regionen, Russland. The Russian Government, CC BY 4.0


Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!