Nyheter

Mobbing: ditt barn og deg som forelder!

Nesten all mobbingen som har sitt utspring fra den digitale, er den som dras inn i skolehverdagen. Selvfølgelig er all kamp mot mobbing effektiv og verdig på sin måte, men foreldrene er nødt til å være innstilt på hvor mye de selv har å si for å stoppe mobbingen ved å blant annet ha bedre oversikt over hva deres barn gjør på den digitale verdenen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Akersavis groruddalens utgave av 1. mars, skriver KRFs Hans Olav Syversen om mobbing og regjeringens arbeid for å bekjempe den gjennom å blant annet ha fremmet flere tiltak på Stortinget. Videre skriver Syversen mye nyttig i kampen mot mobbing og regjerings skal ha ros for sitt arbeid, fordi all innsats rettet mot å kunne bekjempe mobbing er verdig på sin måte.
 Vi kan trekke inn mange ulike aktører inn i bildet for å bekjempe mobbingen, men til syvende og sist er det foreldrene som spiller en sentral rolle, spesielt med tanke på oppfølgingen av hva deres barn gjør på fritiden, på den digitale verdenen og ikke minst oppdragelsen barnet har og får. Mobbing er et fenomen som endrer seg og inntar nye arenaer, former og uttrykk, det har den gjort gjennom historien og slik vil den utvikle seg.  I en tid som dette er den digitale mobbingen som ut i fra min mening er den mest farligste mobbevarianter vi står overfor.
Mobbing er dessverre fremdeles et tema som jevnlig dukker opp på nyhetsoverskriftene og vi er dessverre fremdeles et land hvor mange barn blir daglig utsatt for andre barns ondskapsfulle påfunn. Vi vet alle sammen at mobbing kan forutsette alvorlige konsekvenser for den som utsettes for det og spesielt om den varer i lange perioder uten at noen griper inn. Vi har dessverre hatt flere eksempler på hvordan barn har begått selvmord etter perioder med mobbing. Fordi dette rammer i stor grad den emosjonelle utviklingen, noe som også rammer de andre viktige livsfunksjonene.
Ved overgangen av det 20. århundre har mobbingen inntatt nye arenaer som før ikke eksisterte. Den har utviklet seg til nye aggresjonsformer, dette nye fenomenet kaller vi for digital mobbing. Noe som i større grad utgjør barn og unges daglige liv enn voksne. En grei måte å tydeliggjøre digital mobbing på er «mobbing som vi mennesker selv handler og utfører gjennom elektroniske kommunikasjonsmidler, som for eksempel gjennom telefoner og ulike typer av datamaskiner».
Det er utrolig viktig at vi mest mulig skiller mellom den tradisjonelle mobbingen vi som regel har godt kjennskap til fra digital mobbing. Ved og først og fremst ikke anse digital mobbing som et teknologisk fenomen som har oppstått av seg selv, men mer som et brukerskapt fenomen, som kan være med på gi alvorlige konsekvenser til de som utsettes for det. Tidligere nevnt er digital mobbing relativt nytt fenomen som vokser seg dypere innover barn og unges hverdagsliv. Med alle sine ulike sosiale nettsider og kommunikasjonskanaler, og mangelen på personlig kontakt fører til at digital mobbing inntar helt andre karakteristiske trekk enn den tradisjonelle mobbingen vi som et samfunn allmenn har kjennskap til.  Ikke bare med det, men maktbalansen i den digitale verdenen er ikke avhengig av fysiske størrelse som vi kjenner til, og teknologien gir dermed mobberne stor rom til å trakassere offeret uten å være avhengig av styrke, nettverk, tid og sted. Dermed foregår digital mobbing både innenfor de arenaene vi kjenner til og utenfor dem. En annen viktig aspekt med digital mobbing, er at alle som bruker dette er adskilt fra hverandre og kan dermed hverken se eller høre hverandres reaksjoner, noe som på alvor kan gå utover offeret. Vi har hatt tilfeller og vil nok dessverre flere tilfeller hvor barn har begått selvmord etter trakassering på nett. Ettersom alle er adskilt og ikke kan se hverandre, føler heller ikke overgriperen mindre empati eller skyld. En enda viktig aspekt til med digital mobbing, er at mye som skrives til hverandre kan feiltolkes. Personer som nødvendigvis ikke har en intensjon om å mobbe vedkommende kan likevel finne seg midt i en mobbehandling uten å selv være bevist på det.
Vi har allerede mange som gjør en viktig innsats hver eneste dag for å bekjempe mobbing på alle fronter. Men vi må ikke glemme hvor viktig foreldrenes rolle i denne kampen er, spesielt med tanke på hva deres barn holder på med i den digitale verdenen. Nesten all mobbingen som har sitt utspring fra den digitale, er den som dras inn i skolehverdagen. Selvfølgelig er all kamp mot mobbing effektiv og verdig på sin måte, men foreldrene er nødt til å være innstilt på hvor mye de selv har å si for å stoppe mobbingen ved å blant annet ha bedre oversikt over hva deres barn gjør på den digitale verdenen.

Mer fra: Nyheter