29 år gamle Alexandria Ocasio-Cortez overrasket mange da hun vant primærvalget i New Yorks 14. valgdistrikt. Tirsdag blir hun trolig den yngste kvinnen i Kongressen noensinne.

Vis bildetekst
Foto: Brian Snyder/NTB scanpix

08-11-2018

Mindre makt til Trump

Tirsdagens kongressvalg i USA var først og fremst en seier til Demokratene og et tap for Republikanerne og president Donald Trump.

For første gang på åtte år har Demokratene igjen flertall i Representantenes hus. Siden 2016 har Republikanerne dominert totalt med flertall i begge kamre i Kongressen i tillegg til presidenten. Den dominansen er nå brutt. Det betyr at Republikanerne vil få problemer med å få gjennom sin politikk i Kongressen de neste to årene. Demokratene vant flere områder som bidro til Trumps seier i 2016. Dermed er Trumps sjanser til gjenvalg mindre etter dette valget. Demokratene er på banen igjen. Nå starter jobben med å bygge opp en nasjonal partiledelse og jakten på presidentkandidaten som faktisk kan slå Trump i presidentvalget i 2020.

Demokratenes seier i Representantenes hus er også en seier for det amerikanske demokratiet. Den nye Kongressen blir langt mer mangfoldig enn før. Aldri før er så mange kvinner blitt valgt inn. Alexandria Ocasio-Cortez (29) fra New York er i tillegg tidenes yngste representant. For første gang er også flere muslimske kvinner valgt, og flere med urfolksbakgrunn. For Demokratene er lærdommen fram mot det viktigste valget om to år klar: sats på kvinnene. Det funker.

Samtidig er det ingen tvil om at mellomvalget også var et nederlag for Demokratene, flere av deres mest profilerte nådde ikke opp, som senatskandidat Beto O’Rourke i Texas, og guvernørkandidat Andrew Gillum i Florida. Folkeavstemningen om Trump ble ikke en så tydelig protest mot presidenten som Demokratene satset på. Det ble også tydelig i at Republikanerne styrket overtaket sitt i Senatet, kandidatene som vant nye seter er nære allierte med Trump.

Dermed er resultatet i mellomvalget også et tap for det amerikanske demokratiet. Det kommer til å bli veldig vanskelig å drive politikk de neste to årene med en splittet Kongress. Aldri før har USA vært så polarisert. Trump er den mest splittende presidenten noensinne, og det kommer bare til å fortsette.


nyemeninger meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!