Avgått Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.

Avgått Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.

Vis bildetekst
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

12-01-2018

#metoo, utroskap og sjekking: I rest my case

Våre politiske partier viser i tur og orden at de ikke har evnet å ordne opp i åpenbare maktovergrep uten #metoo eller medienes interesse for de folkevalgtes privatliv.

Jeg har skrevet noen ganger at utroskap ikke alltid tilhører bare privatlivet, selv om den norske presseetikken har vært veldig sterk på området og vi derfor har hatt få eksempler på denne type journalistikk her til lands. I alle fall inntil nå.

Første gang ble jeg møtt av mange sinte kommentarer fra menn som mente at dette bare var medienes trang til sensasjonsjournalistikk. Den gang dreide det seg om en norsk ambassadør i utlandet som hadde hatt forhold til kvinner som deretter mottok penger fra den norske stat.

Andre gang var da jeg denne uka forklarte hvorfor det har vært viktig og riktig å skrive om varslingssakene mot Trond Giske.

For hver dag som går, kommer en ny avsløring som gjør at jeg får lyst til å si som amerikanske TV-advokater: I rest my case.

Norske mediers respekt for privatlivets fred har gitt mange maktmenn en frihet de ikke har hatt i andre land. Dessverre har ledende politikere fått den samme friheten i egne partier, som ikke har evnet å rydde opp. I tur og orden har flere av våre ledende politiske partier bevist at de først tar affære når de presses til det. Derfor har det vært riktig av mediene å skrive om Aps nå avgåtte nestleder Trond Giske, Unge Høyres nå avgåtte leder Kristian Tonning Riise, Senterpartiets nå avgåtte fylkesordfører i Hedmark Dag Rønning og Frps parlamentariske nestleder Ulf Leirstein, som sier han har lagt sine verv i bero. I tillegg pågår en politietterforskning mot en samfunnstopp i Troms som det også er naturlig at mediene omtaler. Og det kommer dessverre til å bli flere saker.

For å ta eksemplet med Kristian Tonning Riise, som denne uka gikk av som Unge Høyre-leder. Han blir likevel sittende som stortingsrepresentant de neste tre og et halvt årene på vegne av velgere og folk som kanskje ikke ville valgt ham om de kjente hele bildet. Høyre-kollegene som mottok de første varslene før Tonning Riise ble valgt til Unge Høyre-leder i 2014 og deretter til Stortinget i 2017, visste imidlertid bedre. Ifølge Aftenposten var det gått så langt at to fylkeslag i Unge Høyre hadde «obs-varsler» på Kristian Tonning Riise. De tillot rett og slett ikke at han var alene med unge jenter, men likevel ble det tillatt at han skulle representere oss alle på Stortinget.

Samfunnet trenger et forsvar mot å bli ledet av personer som setter seg i kompromitterende situasjoner som gjør dem utsatt for korrupsjon, maktmisbruk og i ytterste konsekvens påvirkning fra andre stater, og ikke minst fortjener kvinner et forsvar mot å bli utsatt for slike menn. Oppsummert er det ikke så vanskelig: Problemet er ikke at handlingene omtales, men at de har funnet sted. Tåler ikke handlingene medienes søkelys og offentlighetens kjennskap, bør man ikke stille til valg. Og rydder ikke partiene opp selv, vil det bare bli enda hardere søkelys.

 


Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!