04-06-2011

Mer dop, takk!

Det har vært mistenkelig stille her på forumet etter at Torvald Stoltenberg og Kofi Annan har åpnet for avkriminalisering av narkotika. Vi får prøve å røre litt i grøten:

Alle som har fulgt litt med i timen forstår at "avkriminalisering" i lengden betyr full legalisering, og at de som fronter denne politikken slettes ikke ser på alle narkotikabrukere som "syke mennesker" som trenger behandling. Disse omformuleringene kommer muligens for å berolige den ganske store og politisk innflytelsesrike gruppen av konservative moralister som har null førstehånds og svært sporadisk andrehånds kunnskap om narkotika. Mitt bestemte inntrykk er at stadig flere mennesker, både i Norge og rundt i verden, og da særlig blant den yngre garde, mener at flertallet av narkotikabrukere vet å sette sine egne grenser, og at helsefaren generelt ikke er vesentlig større enn for alkohol.

Misforstå meg ikke: Det er helt klart helsenedbrytende å bruke dop, og ved avkriminalisering og legalisering tyder alt på at forbruket kommer til å øke. Dette har opplagte negative konsekvenser, spørsmålet er bare hva vi kan forvente oss av positive virkninger. De viktigste her er nok for det første en dramatisk reduksjon i narkotikarelatert kriminalitet, med dertil frigjøring av politi-, toll- og andre offentlige ressurser, og også en økt respekt for loven, i og med at denne vil nærme seg folks rettsoppfatning. Hvorfor skal man bli straffet for å tukle med sin egen kropp?

Jeg kommer stadig til å tenke på en kronikk jeg leste for få år siden. Uheldigvis har jeg glemt både hvor jeg leste den (i en eller annen norsk avis) og hvem som var forfatteren (norsk mann, muligens lege). Kronikken tok for seg heroinmisbrukere, men jeg bruker den herved som base for et forslag til en prøveordning for alle typer narkotika som i dag er ulovlige i Norge:

La kommunestyrene bestemme om det skal finnes utsalgsteder for narkotika i kommunen, eventuelt hvor mange, åpningstider, hvem som skal drive disse osv. Utsalgene kjøper all narkotika fra staten. Staten produserer (inntil videre) all narkotika i Norge, for ikke å erte på seg utenlandske storpolitikere. For å bli kunde må du registrere deg. Dette betyr blant annet at man kan holde tunge misbrukere unna visse typer jobber, og varsle helsepersonell dersom forbruket blir faretruende stort. All narkotika selges i forbruksklare engangsdoser (hasjkake, marihuanarullings, kokainstripe, heroinsprøyte osv.) som må inntas på utsalgstedet. Prisen fastsettes omtrentlig etter gjeldende gateverdi, helst litt lavere. Det må finnes en grense for hvor mange doser en kunde kan kjøpe per dag for å forhindre akutt forgifting.

En slik ordning vil antakelig føre til relativt liten nyrekruttering, fordi det er litt stigmatiserende, særlig for en fersking, å gå på "knarkopolet", og ganske kjipt å starte karrieren der i ensomhet framfor på fest sammen med noen skikkelig kule karer. Samtidig vil det slå beina under store deler av den ulovlige narkotikaomsetningen, særlig for de tyngre stoffene. Og det vil bli fullstendig uaktuelt for en pusher å rabattere dop i rekrutteringsøyemed, da en virkelig avhengig kunde antakelig vil foretrekke fastpriset kvalitetskontrollert heroin fra staten. For denne gruppen kan det også bli aktuelt å selge under listepris, for å forhindre vinningskriminalitet.

Bare et grovt utkast. Hvem lar seg provosere?


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!