Debatt

Mens Saudi-Arabia fengsler aktivister selger Norge dem våpen

Hva om det viser seg at norsk teknologi brukes til å fengsle menneskerettighetsforkjempere i Saudi Arabia?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Den politiske ledelsen i Utenriksdepartementet gjentar til det kjedsommelige at Norge har et strengt regelverk, og ikke selger våpen og ammunisjon, såkalt A-materiell til Saudi Arabia. Men regelverket er ikke verdt papiret det er skrevet på så lenge det tolkes på en måte som tillater salg av annet militært utstyr - inkludert overvåkningsutstyr - til brutale regimer. Hva om det viser seg at norsk teknologi brukes til å fengsle menneskerettighetsforkjempere i Saudi Arabia?

Den 15. mai arresterte Saudi Arabia en rekke prominente kvinnerettsforkjempere. Blant dem Aziza al-Yousef, Loujain al-Hathloil og Eman al-Nafjan, som i lengre tid har jobbet for kvinners rett til å kjøre bil og til opphevelsen av det såkalte vergesystemet - som i praksis gjør saudiske kvinner umyndiggjorte, samt sentrale støttespillere som Mohammed al-Rabea og Ibrahim al-Mudaimigh. En massiv svertekampanje fulgte arrestasjonene, og aktivistene ble stemplet som landsforrædere og anklaget for samarbeid med fiendtlige land og organisasjoner. Senest forrige uke ble en ny kvinne arrestert, etter å ha ytret støtte til de anklagede.

Angrepet på kvinnerettsbevegelsen kom samtidig som Saudi Arabia, med “sjarmøren” og kronprinsen Mohammed bin Salman i spissen lover en rekke reformer som skal bedre kvinners stilling i samfunnet. At kvinner i juni for første gang skal lovlig kunne kjøre bil i landet har fått mest oppmerksomhet, og arrestasjonene av de som har kjempet for dette i årevis understreker at regimet ikke er interessert i å dele æren med noen. Tvert imot signaliserer de at de har enerett på narrativet, og nulltoleranse for ethvert krav om rettigheter utover hva kongen befaler. De nylige arrestasjonene skriver seg inn i en lang historie med forfølgelse av aktivister alle varianter i Saudi Arabia, men omfanget og de voldsomme anklagene gir likevel grunn til økt bekymring.

Derfor er er det bra at utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide uttrykte nettopp bekymring, da SV tok opp saken i Stortinget nylig. Norge har tatt opp saken med saudiske myndigheter, kunne hun forsikre, men hvor mye substans har denne bekymringen, når vi samtidig selger militært materiell til det samme regimet?

Salg av våpen og militært utstyr deles hovedsak inn i A- og B-materiell, samt flerbruksvarer. Mens A-materiell er våpen og ammunisjon, er B-materiell annet militært utstyr, og flerbruksvarer varer og teknologi som i utgangspunktet er utviklet til sivilt bruk, men som selges til militære formål - for eksempel teknologi som kan brukes til overvåkning. Norge har et regelverk som forbyr å selge våpen til regimer som deltar i krig, eller om det er åpenbar fare for at det som blir solgt kan bli brukt til intern undertrykking. Men måten dette regelverket tolkes på, hvor det åpnes for salg av B-materiell og flerbruksvarer til regimer som helt åpenbart bryter disse kriteriene er utdatert. Derfor må vi endre regelverket som skapet er kunstige skille mellom A- og B-materiell. I 2018 er det ikke bare kuler som dreper.

SSB sine tall viser at den militære eksporten til Saudi Arabia var på over 41 millioner i 2017. SSB bygger sine tall på andre kilder enn Utenriksdepartementet, og den totale oversikten over militær eksport til Saudi Arabia i 2017 blir først offentlig når den årlige rapporten blir overlevert Stortinget. Fra 2016 vet vi blant annet at Norge solgte kommunikasjonsutstyr til Saudi Arabia for 63 millioner kroner, men nøyaktig hva som gjemmer seg bak denne betegnelsen får ikke offentligheten vite, på grunn av såkalte “konkurransehensyn”. Hemmeligholdet rundt den militære eksporten gjør en debatt om nøyaktig hvilken teknologi som godkjennes eksportert til undertrykkende regimer umulig, men uansett hva som skjuler seg bak Utenriksdepartementets kategorier er det mindre relevant. Så lenge Norge eksporterer utstyr til militære formål til Saudi Arabia, kan vi aldri være trygge på at norsk teknologi ikke brukes i grov undertrykkelse av befolkningen og forfølgelse av menneskerettsaktivister.

En bekymringsmelding til saudiske myndigheter er en mager trøst for fengslede aktivister om norsk militært materiell har fasilitert deres forfølgelse. Så lenge vi fortsetter å legitimere det samme regimet gjennom salg av militært utstyr, er den også ganske hul. Hvis Norge for alvor ønsker å stå i solidaritet med de saudiske aktivistene, er å avslutte all eksport av utstyr med militært formål et nødvendig første skritt.

Mer fra: Debatt