ANNONSE

23-11-2017

Mannen som krever sex

Fordi han tror han fortjener det

Nå som Metoo-bølgen skyller over oss, har jeg tenkt over hva som har gått galt. Hvorfor lever vi i et samfunn der så mange overgrep kan skje?

Bransje etter bransje blir satt under lupen, og da kommer det stygge frem i lyset. Det handler ikke lenger om enkelte bransjer, det handler om oss, samfunnet vårt.

For historiene som deles har en rekke fellestrekk. De beskriver en mann som ikke lytter, en mann som er kåt og som tror at han kan kreve sex. Det fremstår nesten som en rettighet for ham. Det virker som at kåt menn som møter en kvinne som ikke vil ha ham, reagerer med aggresjon. De tåler ikke avvisningen.

Flere tror tydeligvis at hun vil bli kåt etter hvert, bare hun får sett penisen hans, bare han tar henne mellom beina, bare han kommer skikkelig i gang. Og det er ikke en uvanlig tanke at jenter sier nei for å fremstå som "snill pike", men egentlig vil de.

Historiene som fortelles tegner et bilde av dominante menn. Initiativet når de forsøker å oppnå seksuell kontakt, grenser til vold. De dytter, de holder fast, de presser seg innpå, de snakker nedsettende hvis de ikke får det som de vil.

Hvor kommer dette fra?

Etterpå stiller de seg uforstående. De slo henne jo ikke, hun blør ikke fra munnen, han truet ikke med å skade henne. Menn er flinke til å lukke øynene for egen adferd, til å kalle det noe annet.

I enkelte kulturer som vi helst ikke vil sammenligne oss med, kan en gift kvinne ikke si nei til sin mann. Hvis han vil ha sex, må hun gi etter, det regnes ikke som voldtekt.

I den vestlige verden har i kommet lenger, men tydeligvis ikke i nærheten av langt nok. Det er ganske mange som mener at hun må "gi etter" hvis hun blir med deg hjem, hvis du har spandert et par drinker, hvis hun har flørtet, danset, hvis du kan hjelpe henne med karrieren.

Det er dårlige tider for oss menn. Og det er på tide at vi alle går i oss selv. Bare fordi du er kåt, betyr ikke at hun er det, eller at hun kommer til å bli det.

Så bra er du ikke.

Behold buksene på. Og stikk hendene i lommene. Du kommer til å skjønne det hvis hun faktisk er interessert.

Da vil hun si: "Jeg vil ha deg."


Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!