ANNONSE

22-01-2011

Manipulert av Staten

Kjøttforbruket i Norge har økt med 50% pr. person de siste 20 årene. Bærekraftig? Nei. Fører det til økte lidelser for produksjonsdyra? Ja. Hvordan kan det så være at staten forleder forbrukeren til å konsumere mer kjøtt? Er ikke det umoralsk?

Om seg selv sier Opplysningskontoret for egg og kjøtt (OEK) at de er Norges fremste kompetansesenter for matopplysning. (Opplysningskontoret for kjøtt/Matprat.no). Et klikk videre kan man lese; `Du kan fint invitere til et vennelag med god og spennende mat som samtidig er sunn. Med de rette valgene av kjøtt og tilbehør trenger hverken du eller gjestene dine ha dårlig samvittighet for en kveld med sosial selskapelighet.` Dårlig samvittighet? Hm, la meg tenke...kjøtt og dårlig samvittighet i samme setning? Det assosierer jeg med noe helt annet enn sunnhet. Kjøtt...hva er det? Jo, det kommer jo fra dyr alet opp til å bli mat. Skjer det på en pen eller stygg måte? Det spørsmålet er relevant her. Med respekt for forbrukeren så fortell oss hvor kjøttet kommer fra. Så kan vi snakke om samvittighet.

På opplysningskontoret for kjøtt sine nettsider tilbys ledige jobber i Nortura. Det industrialiserte landbruket i Norge innebærer mye lidelse for dyr (kyllinger brekker ben p.g.a overforing, griser får skader av å leve på betonggulv, okser står på bås (i bur) ), stress og lidelse under frakt og under slakteriprosessen. Som man vet så overtok Mattilsynet i januar 2004 forvaltningsoppgavene til Statens dyrehelsetilsyn, Statens næringsmiddeltilsyn, Statens landbrukstilsyn, de kommunale næringsmiddeltilsynene og deler av Fiskeridirektoratet. Som framtiden i våre hender påpeker, så har matprat.no `overtatt` for opplysningskontoret for kjøtt og ansvar for Dyrevelferdsloven ligger nå under Mattilsynet. En skremmende virkelighet. Fremtiden i våre hender skriver; `Kjøttforbruket i Norge har økt med 50 prosent per person de siste 20 årene. Mye takket være opplysningskontoret for kjøtt som i 2011 vil ha 69 millioner kr til rådighet for markedsføring av kjøtt. Opplysningskontoret for frukt og grønt må klare seg med i underkant i underkant av 9 millioner kr.` Det står riktignok mye bra om vegetarisk kosthold på frukt.no men det er ingen link til Matprat.no. Dette tyder på at et vegetarisk kosthold ikke blir definert som riktig mat av Mattilsynet. Mon tro hva hele den indiske befolkning mener om det?

Å få dårlig samvittighet fordi kjøtt inneholder fett og man kan bli feit er en utrolig frekk og støtende påstand når man vet at det er en overproduksjon av kjøtt som fører til store lidelser for dyra (og er heller ei bra for miljøet). Samvittighet i denne sammenhengen er enten dårlig for industrialisert kjøttproduksjon eller god for økologisk kjøttproduksjon. For fett er bra. Men når kjøttforbruket har økt med 50% de siste 20 åra og man spiser kjøtt morgen, lunsj og kveld, vel, så blir det til at, jeg kaller det Kjøtt departementet, hygger seg med å snakke om sunnhet, god samvittighet osv for å manipulere forbrukeren til å konsumere mer (fettfattig) kjøtt og samtidig mure igjen den sanne sammenhengen mellom de følende, levende produksjonsdyra (de som lager) og kjøttet (den ferdige varen). Dette er ikke bra. Ikke i det hele tatt. Et overkonsum av kjøtt øker lidelsene for produksjonsdyra, øker klimautslipp og svekker menneskers følsomhet.

De 69 mill, som bøndene betaler inn til opplysningskontoret for kjøtt bør snarest gå til investeringer for en omlegging av det industrialiserte landbruket - til et økologisk. Så kan resultatet bli; mindre lidelse for dyr fordi man produserer mindre kvantum, normalt fettinnhold og økt bruk av andre fullverdige proteinkilder (som soya, bønner, linser). Dyrevelferdsloven ble revidert i 2009 og i den snakker man ikke kun om klinisk dyrehelse, men om dyrevelferd. Alt fokuset, fra Statens side, på dyr som Kun Mat, manipulerer forbrukeren til ikke å velge grønnere og mer etiske alternativer. Dette er en skamplett for Velutviklede Norge og et hån mot de levende vesener som gir proteiner til oss mennesker. De får ingenting tilbake fra oss.

Det virker som at mattilsynet har ordlagt seg slik at det er opp til befolkningen å føre dyretilsyn med plikten til å rapportere, mens de selv ikke har prioritert å ha kapasitet nok til å føre tilsynet. Statens verdisyn om at mennesker har rett til å nytte dyr har ført til utnytting og systematisk mishandling av dyr som også skader `sjelen` til oss mennesker.

Om det er mat man vil lære mer om så sjekk heller ut http://blog.dyrevennlig.org/2009/12/matpratno-opplysningskontoret-for-kjtt.html.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!