12-01-2018

Møkkaland og nøkkelland

Erna Solberg var knapt nok kommet hjem før Donald Trump fortalte en samling senatorer at USA burde hente inn flere mennesker fra Norge, og slutte å ta imot immigranter fra afrikanske «møkkaland». Sterkt sagt av en president mange kan være fristet til å kalle «møkkamann».

I den daglige oversikten fra Det hvite hus ble besøket fra Norges statsminister på forhånd introdusert som «Prime minister Erna Solberg of Normay». I løpet av dagen hadde i hvert fall Trump fått med seg hva landet vårt heter.

Solberg kan ellers bekrefte Trumps ferske utsagn om sin egen stabilitet. – Det var en normal mann med sans for humor jeg møtte, sier Solberg til NTB. Normal må vi kunne anta er sett i sammenheng med noen av dem hun har med seg i sin egen regjering. Eller at Trump også nylig hadde omtalt seg selv som et geni. Humor kan hun imidlertid ikke være for godt vant med. Mange mener den amerikanske presidenten har litt igjen på å være direkte morsom, men et møte med Trump kan kanskje fortone seg som «comic relief» i en pause i regjeringsforhandlingene med Venstre og Fremskrittspartiet.

For Trump er mange afrikanske land «møkkaland». Sylvi Listhaug kaller noen av dem «nøkkelland» i VG, men med det samme målet, at mennesker derfra ikke skal komme til oss. Listhaug har nettopp vært i Afrika for å undersøke hvordan vi kan slippe å ta imot flere transittflyktninger fra Sudan. Amnesty er kritiske til at hun er villig til å gjøre avtaler med en president som er anklaget for krigsforbrytelser. Denne regjeringen er i hvert fall ikke diskriminerende i forhold til presidenter de er villige til å samtale med.

Når Donald Trump ser seg om etter nye landsmenn fra Norge er det fristende å lage ei liste over folk vi gjerne vil bli kvitt en stund. Lista av erfarne personer med ledererfaring som godt kan tenke seg en pause fra gamlelandet begynner vel også å bli lang. De kommer fra et stadig bredere lag av befolkningen, nær sagt over alt nå, bortsett fra bedriftene til Olav Thon, ifølge Thon selv. Donald Trump kommer til å vise forståelse for disse menneskenes prøvelser.

Jeg tror ikke at Trump fikk et fullstendig innblikk i landets forfatning under det mye omtalte møtet. Fortalte Solberg ham om alt vi har å stri med? Med Petter Northug og Ole Einar Bjørndalen helt ute av form, like før OL i Pyeongchang? Trump er mer opptatt av å hevde seg i forhold til Pyongyang. Hva han kaller landet der Pyongyang er hovedstad vil vi ikke vite. I går stadfestet Stavanger tingrett at det her i landet er lov å kalle en frisør med et «kritisk» syn på andre kulturer for «nazifrisør». Vi tør nesten ikke antyde hva vi kan kalle en amerikansk president med tilsvarende synspunkter.

 


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!