Debatt

Lytt til lærerne

KS, som skoleiernes representanter, burde vist større vilje til å lytte til de lærerne som opplever at hverdagen ikke fungerer.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Dagsavisen har de siste ukene kjørt noe som begynner å ligne en kampanje på vegne av Utdanningsforbundet.» Dette skriver styreleder for KS – kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon i et innlegg til Dagsavisen 6. desember. Gunn Marit Helgesen mener vår journalistikk rundt lærere som føler seg overstyrt av politikere og lokale skolemyndigheter, er tuftet på tynt grunnlag.

KS-styrelederens hovedankepunkt er dekningen av undersøkelsen som Utdanningsforbundet kunne legge fram, etter at Dagsavisen gjennom en rekke saker, med bredt kildegrunnlag, har satt søkelyset på utfordringer i skolen. Svarprosenten i denne undersøkelsen, som avdekker omfanget av lærere som føler seg overstyrt, er på 26 prosent, noe KS mener er for lav. Og med det betviles det såkalte «læreropprøret».

Vi lar statistikk-diskusjonen hvile. Dagsavisen har ingen fasit på nøyaktig hvor mange lærere i Norge som mener situasjonen er uholdbar. Det er ikke slik at alle lærere er enige, eller har de nøyaktig samme opplevelsene. Men vi hører jevnlig fra mange av dem som mener at deres faglige vurderinger utfordres av ulike pålegg og krav. Denne tematikken er ikke ny i skoledebatten. «Jeg er skikkelig lei», var tittelen på teksten fra lektor Anne Grønlie, som ble hyppig likt og delt på Facebook i november. «Nå er jeg i ferd med å miste motivasjonen,» skrev lektor Victoria Torvik i et innlegg i Dagsavisen etter dette. Grønlie og Torvik er ikke de første eller eneste lærerne som har stått fram med sin følelse av avmakt i en skolehverdag i et krysspress.

KS, som skoleiernes representanter, burde vist større vilje til å lytte til de lærerne som opplever at hverdagen ikke fungerer. KS sine perspektiver i denne debatten er viktige, og det hadde vært klokt å legge fram disse uten forsøk på hersketeknikk, å bagatellisere utfordringene, og gå inn i en kverulering rundt en spørreundersøkelse, som på ingen måte legger det fulle grunnlaget for Dagsavisens journalistikk rundt temaet.

Mer fra: Debatt