ANNONSE

12-01-2017

Lysfest for Edvard Munchs Ekely

Ekelybeboerne hindret i 1960 at også Edvard Munchs Vinteratelier ble revet. Men de er bare noen jævla tapere, ifølge Melgaard.

Jeg er ikke en person som liker å strides med kolleger eller andre. Melgaard har gått for langt. Han opptrer uakseptabelt. Han synes det er greit å parasitere på Edvard Munchs kunstnerskap og trampe det ned. Tråkke ned andre kunstnere. I kobbel med sterke næringsinteresser durer han frem. – Kunne jeg våge det? Ja, våger du det ikke nå, tenkte jeg, da er du bare en liten lort (Sit; A Lindgren).

Nå forsøker Melgaard å presse seg videre inn i Munchs kunstnerskap og gjøre Munchs kunstnerskap til sitt ved å reise sitt House to Die In. Hvor skal bygget ligge? På Ekely, selvsagt. Det er jo hele poenget. At Ekelybeboerne, kunstnere som jeg har stor respekt for, ikke ønsker bygget til Ekely, det er en rekke årsaker til det (se linker nederst), gir Melgaard med investorer, sponsorer, Snøhetta og Selvaag fullstendig blaffen i. De vil grave ut grunnen og fylle med betong. Dette vil medføre store konsekvenser for planter og for eikeskogen som har gitt stedet navn. Eika er en truet art. Eika kan bruke to hundre år på å fødes og fem hundre år på å dø og er viktig for det biologiske mangfoldet.

Munch valgte seg Ekely i 1916 med eikeskog, epletrær og bærbusker. Den modne Munch, et naturmenneske i stillhet, flyttet inn, ikke bohemen. Ikke opprøreren. Et sunt og rolig liv, gikk sine turer, også over naboen Brotkorps eiendom, der fikk han sette opp sine staffeli og male eiketrærne. Dette er vesentlig å forstå, han levde et stille liv her, inngjerdet i sitt kunstnerliv, men han var samtidig i hovedstaden. Eiketrærne står ennå. Men usikkert om de vil overleve hvis bygging skjer, biotopen endres. Dette er vandalisering. Det er ikke i Edvard Munchs ånd. Han «søkte lyset igjennom kunsten og mente igjennom den at kunne bringe andre lys».

Det er en mørk skygge over Ekely nå. Ta med familie, barn og stearinlys til Ekely søndag. Vi bærer lyset fortsatt!


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!