«Lyn kan takke seg selv, det er ene og alene de som surret det til»

Hva i alle verden?! Lyn rykket ikke opp. Jeg visste allerede på bussen etter matchen mot Korsvoll, at dette kommer jeg til å bruke lang tid på å fordøye.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

​Hva i alle verden. Hva skjedde? Lyn har forberedt seg i to år på å rykke opp. Alt lå til rette for seier i 3. divisjon før de to siste kampene. Sesongen 2018 skulle Lyn spille i 2. divisjon, ikke i tredje. Lyn hadde sjansene mot Korsvoll, men tilfeldigheter, evner og uflaks førte til at Lyn slettes ikke rykket opp i 2. divisjon søndag. Ja, og manglende evner i avgjørende øyeblikk.

Uavgjort mot både Frigg og Korsvoll i de to siste kampene holder ikke til opprykk. I hvert fall ikke når Stabæk 2 vant sin siste match over bunnlaget Redalen, som var rykket ned før kampen. Men det var da ikke sånn det skulle bli?
Bislett hadde godt besøk med hele 2.136 tilskuere. Det er slettes ikke verst i 3. divisjon. Få om noen hadde klart noe tilsvarende, publikumsmessig. Ei heller rivalene på Valle. Vi var, om vi kan si det sånn, allerede mer enn klare for opprykk. Men sånn gikk det altså ikke. Den bussturen etter kampen var seig gitt. Særlig siden den gikk gjennom gatene der jeg vokste opp. Over Riddervolds plass, forbi Nissen, ned til Solli plass og videre til Aker Brygge. Minnene strømmet på. Fotballen under armen, i Lyn-drakt på vei til kamp. Jeg husker jeg alltid var så stolt da jeg fikk ta på meg verdens fineste drakt i rødt og hvitt. Den var i bomull av merket Berry med lange ermer. Dette er såpas lenge siden at jeg måtte få en anbefaling av to medlemmer for å få lov til å søke om medlemskap i klubben som hadde Kong Olav som æresmedlem.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Det startet jo så bra på Bislett. 1-0 etter 31 minutter og jubelen sto i taket. Dette måtte da gå veien, var gjennomgansgmelodien på Store Stå. Broen min Øyvind og jeg tok en tur på Polet i Thereses gate pausen. Nervene måtte roes. Whisky? Ja, vi tar noen sånne små flasker. Stemningen ble om mulig enda bedre i andre omgang.

Men Korsvoll fikk en sjanse de, etter 71 minutter og den scoret de på. Nervøse blikk mot tavlen i svingen. Er det mulig? Kan vi virkelig rote det til i siste runde? Min kollega Reidar Sollie forutså dette for mange uker siden. De to siste matchene er snublefeller, sa han allerede tidlig i september. Jaaaaa! Mål! Lyn gikk opp 2-1 etter 76 minutter og der og da var jeg ganske sikker på at joda, Lyn rykker opp. Men det varte ikke lenge. 78 minutter. Lyn skal bare klarere en corner, men den ender som en retur og innlegg. Headingen gikk i mål. Jeg rakk ikke engang å tvitre om Lyns ledermål først. Skulle det være enda en sånn nestendag? Lyn har aldri vunnet noe så lenge jeg har levd. To cupfinaler og et seriegull som glapp er det nærmeste. 2-2 holder ikke til opprykk. Lyn må ha et mål.

Fire minutter på overtid hadde Lyn en sjanse som det nesten ikke skal gå an å bomme på. Tre meter fra målstreken. Keeper ligger allerede på bakken. Det er bare å sette ballen alle andre steder enn rett på keeper og opprykket er i boks. Jeg var på bena. Armene å været. Er dette en sånn historie der Lyn vinner på overtid? En sånn dag vi vil snakke om i årevis? Kom igjen nå! Men neida. Ballen gikk rett på keeper. Jeg kunne ikke tro det. Opprykket glapp. Det var over.

Jeg forbannet Stabæk og seriesystemet. Som boren min sa det rett etter kampslutt: «Det er ingen på det B-laget som jubler over seriegull i 3. divisjon». Kanskje ledelsen i Stabæk er fornøyd med opprykk, men de har allerede NTG og er som sådan attraktive for lokale talenter. Men hører virkelig 2. lag i det hele tatt hjemme i seriesystemet? Det gagner ikke fotballen som sådan at noen klubber har to lag i ligassystemet. Lyn hadde opplagt skapt mer liv og trukkket flere tilskuere enn Stabæk 2, men ikke minst; det hadde blitt en hel haug med fin-fine oppgjør mot lokale rivaler i 2. divisjon. Ja, jeg vil gå så langt som å si at andrelag ødelegger bredden i norsk fotball. Når det er sagt; det er ikke Stabæks skyld at Lyn ikke rykket opp. Lyn kan takke seg selv, det er ene og alene de som surret det til med poengtrekk og ineffektivitet foran mål.

Men hva nå Lyn? Hvem skal åpne pengesekken for en tradisjonsrik klubb i 3. divisjon? Jeg er redd løpet er kjørt for noen år framover nå. Lyn vant serien i fjor, men da rykket ingen opp på grunn av omlegging i seriesystemet. I år havnet Lyn ett poeng bak Stabæk 2. Hva med neste sesong? Lyn har brukt mer enn 30 spillere i år. Hvordan vil troppen se ut? Hvem skal bringe Lyn tilbake til fordums storhet? Det er selvsagt mulig å rykke opp neste år. Men akkurat nå virker det veldig fjernt. Og fryktelig lenge til.

Mer fra: Sport