ANNONSE

19-08-2017

Luksusfellen

«Huff, nå kommer jeg vel snart på Luksusfellen», pleier min gamle mormor å si, gjerne når hun har oppført seg litt vel ekstravagant på kafeen på omsorgssenteret.

Både hun og jeg har sett altfor mange «Luksusfellen»-episoder på TV3. Jeg har ikke tall på alle de angrende synderne jeg har sett bli refset av de økonomiske ekspertene. Først viser de skjelvende fram sine skoesker med ubetalte regninger. Deretter sitter de med bøyde hoder og tar imot all kjeften.

«Du har ikke betalt barnehageregningene dine på månedsvis – og så kjøper du en ferie i Las Vegas til 60.000! På kreditt?! Hva all verden tenkte du på?» skarrer den ellers så milde tallknuseren Hallgeir Kvadsheim. Eller: «Er du klar over at du bare i år har brukt over 100.000 kroner på godteri, røyk og Cola Zero på bensinstasjonen?» Inn kommer Luksusfellens mer empatiske atferdspsykolog: «Men du, hva skjer egentlig inni deg når du føler at du må ta en tur til Las Vegas til 60.000?».

Så må deltakerne klippe opp kredittkortene sine og henge opp leke-hundrelapper på en magnettavle, for å vise hvor ellevilt forbruket deres er. De står der med stramme kjever og rødmende kinn. «Det var nesten så jeg ikke trodde mine egne øye da jeg så den tavla». «Jeg hadde aldri trodd det var SÅ ille». En deltaker greide bare å presse fram en setning: «Dette henger jo ikkje på greip».

Etter så mange episoder av Luksusfellen trenger jeg forandring. Jeg trenger nye deltakere. Jeg er luta lei av å se såkalt helt vanlige folk bli skjelt ut for at de drikker for mye Cola Zero. Nå vil jeg heller se de som sløser bort penger i virkelig stor stil. Jeg vil se økonomisk løsslupne rådmenn, fylkesordførere og næringslivsledere. Så kunne Hallgeir si med indignert røst: «Du er altså fylkesordfører og har betalt et konsulentselskap seks millioner kroner for å skape over 300 nye arbeidsplasser i fylket ditt. Og så blir det ikke EN, ENESTE ny arbeidsplass ut av det?! Mens du på toppen av det hele lar konsulentene fakturere skattebetalerne for SOFTIS?!»

Det beste hadde selvsagt vært å få selveste finansministeren inn i Luksusfellen. «I løpet av fire år har du altså brukt 80 ekstra milliarder fra oljefondet for å få statsbudsjettet ditt til å gå opp!» tordner Hallgeir. Finansministeren sitter der med bøyd hode, og sier beskjemmet: «Uff da. Jeg kan liksom ikke tro at det ble SÅ mye».

«Det beste for fellesskapet er nok at vi klipper i stykker oljefond-kortet ditt», sier Hallgeir barskt. «Neeei! roper finansministeren fortvilet. «Ikke oljefond-kortet mitt, da! Jeg klarer meg ikke uten i neste stortingsperiode!»

Men Hallgeir tar ubønnhørlig fram saksa. Og klipper ... Altså, den episoden av Luksusfellen hadde jeg sett på.

hanne.mauno@dagsavisen.no


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!