Debatt

Lommeboka avgjør hvor god kreftbehandling du får

Tilliten til at norske pasienter får tilgang til likeverdig behandling uavhengig av økonomi er på vikende front. Det er et signal helseminister Bent Høie må ta på alvor.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I Norge har vi hatt en bunnsolid tro på at fellesskapet stiller opp når vi virkelig trenger det. Den tilliten er kraftig svekket på Bent Høies vakt, og det med rette. Innenfor kreftbehandling ser vi stadig flere eksempler på at folk ikke får behandling fordi sykehusene ikke har råd.

For Arbeiderpartiet er det et mål at flere skal få tilgang til den fremste kreftbehandlingen i den offentlige helsetjenesten. Flere skal overleve. Flere skal leve lenge etterpå. Den store økningen i antall krefttilfeller i årene som kommer skal møtes med nødvendig kapasitet og kompetanse. Norske pasienter skal ha tilgang til ny, sikker, virkningsfull og kostnadseffektiv legemiddelbehandling. Dessverre har vi sett en motsatt utvikling de senere årene, der stadig flere pasienter forteller om at de har fått avslag på behandling i de offentlige sykehusene. Flere forteller at de i behandlingsforløpet sitt blir fortalt at de kan få medisinen i private sykehus, hvis de betaler selv.

I det medisinske tidsskriftet Journalen kan vi lese at kreftlegene gråter på bakrommet fordi de må fortelle pasientene sine at de ikke får tilgang til den beste behandlingen, til tross for at medisinene har markedsføringstillatelse i Norge. Det kan handle om at det offentlige ikke har bestemt seg for om man skal ta i bruk en ny medisin, eller det kan handle om at det offentlige har sagt nei på grunn av kostnader. I Dagens Medisin var nylig flere kreftleger ute med sin bekymring for lungekreftpasienter. I denne pasientgruppa er det fire av fem alvorlig syke lungekreftpasienter som ikke får den beste behandlingen. Disse eksemplene står i sterkt kontrast til de forventningene nordmenn har til vår felles helsetjeneste.

Sykehusene har over flere år vært utsatt for en kronisk underfinansiering. Derfor lovet Arbeiderpartiet 3 milliarder mer til sykehusene hvert år denne stortingsperioden. Det er penger som kan brukes til behandling med legemidler, og det er penger som kan brukes til å bygge opp mer strålekapasitet raskere. Det er penger som kan gi bedre oppfølging av de som skal takle senskader etter kreftbehandlingen.

I 2019 har vi dessverre kommet dit at det er lommeboka som avgjør hvor god behandling vi får. Lommeboka avgjør faktisk i ytterste konsekvens om vi overlever eller ikke. Arbeiderpartiets fremste mål i helsepolitikken er å unngå en todeling av helsetjenesten. Vi vil lage systemer som sikrer at nye teknikker og medikamenter er tilgjengelige i den offentlige helsetjenesten. I dag tar det for lang tid før norske pasienter får tilgang til innovasjon i helsesektoren, enten det gjelder legemidler eller tilgang til medisinsk-teknisk utstyr.

En nylig undersøkelse fra TNS Kantar viser at 62 % av de spurte mener at vi har et todelt helsevesen, der personlig økonomi har betydning for hvor god behandling man får. En økning på fire prosentpoeng fra året før. Tilliten til at norske pasienter får tilgang til likeverdig behandling uavhengig av økonomi er på vikende front. Det er et signal helseminister Bent Høie må ta på alvor.

Arbeiderpartiet mener at todelingen av norsk helsetjeneste må stoppes. Norske pasienter må sikres raskere tilgang til medisinsk innovasjon. Norske pasienter skal ha tilgang til førsteklasses kreftbehandling i den offentlige helsetjenesten. Derfor må det tas grep nå. Det handler om penger, og det handler om å ta beslutninger raskere.

Mer fra: Debatt