ANNONSE
Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet går ytterligere fram på Opinions siste meningsmåling.

Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet går ytterligere fram på Opinions siste meningsmåling.

Vis bildetekst
Foto: HILDE UNOSEN

16-02-2017

Lokomotivet på rødgrønn side

Sp har stjålet opposisjonsrollen fra Ap.

Opinions meningsmåling for ANB bekrefter tendensen på meningsmålingene ved starten på valgåret. Ap går litt tilbake, men Jonas Gahr Støre ligger fortsatt godt an til å bli statsminister. Dagens måling gir flertall for de tidligere regjeringspartnerne SV, Ap og Sp med 85 mandater. Flertallet øker til 88 hvis vi kobler på Rødt og Miljøpartiet De Grønne.

Valgårets komet - Senterpartiet – går også fram på denne målingen. Partiets mål er å bli større enn Frp. Det er et godt stykke igjen. Men med 9,6 prosent har Sp passert Frps resultat fra siste kommunevalg. Siv Jensen kjenner nå pusten i nakken fra de tre politiske ulvene Trygve Slagsvold Vedum. Marit Arnstad og Ola Borten Moe.

Statsminister Erna Solberg merker også at Sp stjeler Høyres velgere. Statsministerens turer land og strand rundt hjelper ikke på Høyres oppslutning. Kanskje har Solbergs turer i Utkant-Norge fått velgere til å strømme til Senterpartiet.

Til tross for at det ser lyst ut for Støres statsministerkandidatur, er tendensen i målingen urovekkende for Ap. Partiet går tilbake for femte måned på rad og har nå en oppslutning på 33,5 prosent. Det er bedre enn forrige stortingsvalg, men dårligere enn resultat i 2009. SV er neppe problemet for Ap, siden SV så vidt har klart å klore seg fast på sperregrensen til Stortinget på 4 prosent. Det er Sp som tar for mange velgere.

Ap er i en skvis. Partiet kan ikke ta kampen opp med Sp om velgerne. Sp er lokomotivet på rødgrønn side. Trygve Slagsvold Vedum er en garantist for Støre som statsminister. Sp-lederen har på mesterlig vis fravristet Ap-lederen hovedrollen som opposisjonens leder.

Et talende uttrykk for det fikk vi i NRKs politisk kvarter i går i duellen mellom statsminister Erna Solberg og Trygve Slagsvold Vedum. Det vil passe Ap svært dårlig og Sp meget godt, om Sp-lederen tok Ap-lederens plass i slike «statsministerdueller» fram mot valget.

Like interessant som Sps framgang, er de mindre partienes kamp mot sperregrensen. Venstre lever fortsatt veldig farlig. Partiet er på dagens måling helt på grensen. Det kan være over og ut ved valget for landets eldste parti hvis det ikke forbedrer stillingen betraktelig.

KrF går denne gangen på en kraftig smell. Partiet som på flere andre målinger har ligget relativt trygt på den riktige siden av sperregrensen for utjevningsmandater til Stortinget, nærmer seg grensen med full fart. 4,4 prosent er altfor dårlig for Knut Arild Hareides parti. Venstre og KrF betaler en høy pris for å ha spilt rollene som støttepartier for den blåblå regjeringen. Ap bør notere seg KrFs svake oppsetning. Med et valgresultat på 4,4 prosent er KrF uaktuell som regjeringspartner for Ap.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!