Kultur

Lokalsykehusdekningen i hovedstadsområdet

Ahus er overbelastet, de har 500 000 i sitt oppland, og er dimensjonert for 380 000. Innbyggerne i Grorud, Alna og Stovner teller ca 108 000. En løsning er å la Ahus slippe ansvaret for de tre bydelene. Men går det nå mot en god løsning?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det arbeides i Helse Sør-Øst (HSØ) med et prosjekt på kapasitetsutfordringer i Oslo og Akershus sykehusområder (HSØ styresak 46-2015[1]) som omfatter alle sider ved problematikken. Arbeidet foregår under høytrykk fram mot styrebehandling i desember. Opplysninger kan finnes på Helse Sør-østs nettsider [2].Se spesielt «Kapasitetsprosjekt basispresentasjon pr juli 2015». Oppdaterte dokumenter skal bli lagt ut etter hvert. Basis for arbeidet er Sintefs kapasitetsberegninger fram mot 2030. Etter ny-start av prosjektet er nå konsulentfirmaet Deloitte engasjert. Det går fram at de også vurderer og bearbeider Sintefs beregninger.

Det var et møte for tillitsvalgte og brukerrepresentanter med tema bakgrunn for arbeidet, innfallsvinkel, mandat, organisering av faggrupper og status for kapasitetsprosjektet. Aker sykehus venner hadde to observatører på møtet.Akervennene ser etter møtet 17.8. at vi må tydeliggjøre overfor faggrupper, prosjektgruppe og styringsgruppe hva vi mener er helt nødvendige tiltak.

Første merkedag framover er 14. september med nytt møte for tillitsvalgte og brukerrepresentanter, da skal det værepresentasjon av faggruppenes forslag , med anledning til å komme med innspill.

Fagdirektør Alice Beathe Andersgaard sammen med Jan Erik Tveiten, Deloitte, hadde gjennomgåelsen.

Bydelene Alna, Grorud og Stovner skal visstnok overføres til Oslo sykehusområde igjen, for å avlaste Ahus. Det må være riktig. Men det ble presentert et beregningseksempel med at Diakonhjemmets sykehus (DS) tar hovedansvaret for lokalsykehustjenestene til de tre bydelene. Dette var så konkret at vi regner med dette er prosjektgruppas syn per nå. Overflyttingen skal gå suksessivt.

Dette har mange sider.

Har man tenkt på at ambulansetransport fra Groruddalen til DS må gå i tett trafikk?

Det står i basispresentasjonen: «På kort og mellomlang sikt (fram til 2025) skal kapasitetsutfordringene møtes med en kombinasjon avbest mulig driftved sykehusene, eventuelle endringer i opptaksområder, eventuelle endringer i oppgavefordelingog eventuelt en kombinasjon av disse.» Nybygg inngår altså ikke i planene på kort og mellomlang sikt.

Det ble gjennomgått hvordan man tenkte seg at pasientene fra de tre bydelene kunne få sykehustjenester framover. Fødsler er tenkt fortsatt å foregå på Ahus. De senger vi benytter på OUS antas å være regionvirksomhet, og må bli der. Noen senger brukes hos andre sykehus, antas å kunne bli der. Av de 239 senger som vi bruker (i 2014!), derav 149 på Ahus, kan 101 dekkes av DS med deres nåværende faglige virksomhetsområder. Det blir da 38 senger hvor virksomheten ikke kan dekkes opp uten at DS utvider sitt virksomhetsområde.

Hvor mange pasienter til kan DS ta i nær framtid? Allerede avlaster DS Ahus med 10 innleggelser pr dag, dvs. opp til 30-40 belagte senger for akuttpasienter.

Kommunikasjonsavdelingen på DS opplyste i samtale i dag at de har utvidet kapasiteten midlertidig for å avlaste Ahus.

Det er opplyst i dokumentasjonen fra møtet 17.8. at det er 73 tilgjengelige senger på DS i 2014, 53 i 2018; uten at avlastningen av Ahus, eller overtakelse av lokalsykehusansvar, er regnet med. Det kan bli snaut med plasser framover. Det er ikke per i dag plass på andre sykehus, men Lovisenberg skal kunne skaffe noen plasser.

DS sin kommunikasjonsavdeling opplyser også at deres plan om påbygg av 200 senger kan finansieres greit, og uavhengig av det pågående høyskole/aldersbolig-prosjektet, som hører under Diakonhjemmet Hage. De har raskere adgang til finansiering enn det offentlige.

Men: Det skal jo ikke bygges på kort og mellomlang sikt …..

Hvor mye må og bør DS utvide sine fagområder om de skal overta Groruddalen?

DS sine representanter i møtet ga uttrykk for at de ser og opplever problemer. Når DS får inn akuttpasienter som er kronikere under behandling av Ahus, får de ikke adgang til deres elektroniske journal på Ahus. En DS- representant fremholdt at man må passe på at sykehusene får beholde sine spesialiteter som de er dyktige på (tradisjonell arbeidsdeling i Oslo). Man mente også fra DS at Lovisenberg måtte få kirurgisk akuttavdeling. (Dette sannsynligvis fordi de ser fare for alvorlige kapasitetsproblemer). En kraftsalve helt til slutt: En DS-representant etterlyste korrelasjon med virkeligheten!

Beregningene er gjort på dagens tall. Befolkningen i våre tre bydeler er ventet å øke med ca 20 000 fram til 2030. Den øker også i de bydelene Diakonhjemmet nå har ansvaret for. Det må også tas høyde for ventet befolkningsøkning på ca 150 000 i 2030 både i Akershus og Oslo sykehusområde. Dessverre må dette koste penger. Det bør de som arbeider med dette prosjektet ha mot til å framholde.

Tveiten fra Deloitte la fram sensitivtetsanalyser (usikkerhetsbetraktninger) på Sintefs tall.

- Det er stor usikkerhet i hvor mye kommunehelsetjenesten klarer å avlaste sykehussektoren.

- Det er stor usikkerhet i hvor mye etterspørselsen etter spesialisthelsetjenester vil øke.

- OUS sine sengetall er under justering.

- En omvurdering som er lite ønsket hos helsearbeidere og pasienter: Det sies at Ahus f-eks. får øket kapasitet når utnyttelsesgraden økes fra 85% (vanlig europeisk standard) til 90 %. Reell kapasitet er den samme.

Inntrykket er at fremtidens behov for sykehussenger i hovedstadsområdet er meget vanskelig å beregne. Men man må da i alle fall bruke de tallene som er ganske sikre, f.eks. se på DSs kapasitet? Og sørge for at kapasiteten i området er stor nok til at det ikke går mot sammenbrudd.

Det er nevnt i kapitlet «Kapasitet basispresentasjon pr juli 2015», omtalt først i dette referatet, at alle muligheter til å dekke Oslos lokalsykehusbehov skal vurderes, «alle løsningsalternativer blir identifisert og vurdert. Dette gjelder også vurdering av bruk av Aker sykehus som spilt inn av Oslo bystyre.» Dette siste burde tas inn i mandatet.

I dette møtet ble ikke Aker nevnt, unntatt av de to representantene fra Aker sykehus venner. Det er å håpe at arbeidsgruppene i dette prosjektet, og Helse Sør-Øst, forstår at det må gjøres tiltak, at man ikke bare kan fortsette med økende overbelastning av Ahus og DS. Det foreligger en plan fra Legeforeningen om å rehabilitere høyblokka på Aker, med adekvat brannsikring. De fire nederste etasjene kan rehabiliteres i første omgang, slik kan man i løpet av et års tid får 130-140 sengeplasser. Det må også opprettes akuttmottak på Aker. Legevaktens virksomhet på Aker skal flyttes tilbake til Storgata i nær framtid (bl.a. frigis 12 operasjonsstuer).

Bygging av nytt lokalsykehus bør i stedet for å overlates til den ideelle institusjonen DS gjøres av det offentlige. Men DS vil som privat institusjon kunne gjøre det raskere. OUS har i arbeid en prosjektgruppe som utreder nytt lokalsykehus – som del av OUS? Arbeidet skal koordineres med HSØ.

Det framlagte alternativet for Groruddalens befolkning ser altså lite lovende ut. Det som slår en mest etter møtet 17.8. er at det er fare for at dagens situasjon bare skal skli videre inntil det er bygget nytt sykehus/nye sykehusplasser, og nybygg skal visst ikke være ferdige før etter 2025. Da er det store sjanser for sammenbrudd i sykehussituasjonen de nærmeste årene, om det ikke rehabiliteres på Aker. Fagdirektøren i HSØ opplyste under møtet at Ahus regner med en vanskelig vinter i år med høyt pasienttall.

Det er å håpe at det i prosjektarbeidet i den nærmeste tid finnes løsninger: som å rehabilitere høyblokka på Aker.

[1] http://www.helse-sorost.no/omoss_/styret_/Documents/Styrem%C3%B8ter/2015/20150618/046-2015%20Saksframlegg%20-%20Behandlingskapasitet%20i%20Oslo%20og%20Akershus%20sykehusomrader%20-%20plan%20for%20tiltak%20og%20gjennomf%C3%B8ring.pdf

[2] http://www.helse-sorost.no/aktuelt_/nyheter_/Sider/Lokalsykehustjenester-til-innbyggerne-i-Oslo.aspx

Mer fra: Kultur