Sylvi Listhaug er konstituert som ny nestleder i Frp. FOTO: MIMSY MØLLER

Sylvi Listhaug er konstituert som ny nestleder i Frp. FOTO: MIMSY MØLLER

Vis bildetekst
Foto:

03-09-2018

Listhaug mot toppen

Konstitueringen av stortingsrepresentant Sylvi Listhaug som ny nestleder i Frp, er et tydelig signal om at det er hun som skal ta over som leder den dagen Siv Jensen gir seg.

De i partiet som frykter at Listhaug vil gjøre Frp til et uspiselig parti for mer moderate borgerlige velgere, er skjøvet til side.

Fra nå av vil Listhaug bli oppfattet som partiets neste leder. Det vil styrke hennes autoritet innad. Utad vil hennes mening bli tillagt større vekt. Sylvi Listhaug kommer neppe til å legge bånd på seg. Velgerne vil få merke at Frp har fått en nummer to som er mer ekstrem enn partiets nummer en. Særlig når det gjelder innvandrings- og asylpolitikk.

Blant Frps regjeringskolleger i Høyre og Venstre er det mange som frykter Listhaugs tøffe stil og tone. Det var dette som til slutt førte henne ut av Solberg-regjeringen. Utenfor regjeringen kan Listhaug som Frp-nestleder om mulig bli enda vanskeligere å svelge for regjeringspartiene Venstre og Høyre.

Venstres stortingsrepresentant Abid Raja varslet i et intervju med Dagbladet mandag tøffe oppgjør om innvandring og integrering. Han frykter ikke svenske tilstander. Abid Raja frykter «Sylvi-tilstander». Venstre-representanten mener det kommer ekstremt mye grums fra Listhaug. Han vil ikke tie når hun snakker negativt om muslimer og innvandrere som gruppe, og når hun fremmer myter og fordommer.

Mediene bør gå i seg selv nå det gjelder dekningen av Listhaug. Det er for mange som videreformidler grumset uten å stille kritiske spørsmål. Ifølge Retriever var det i mars 6.600 oppslag om Sylvi Listhaug. Bare ni prosent av artiklene inneholdt kritiske formuleringer. Listhaugs voldsomme utfall skaper overskrifter, men få motforestillinger.

Siv Jensen sier hun ikke har noen planer om å trekke seg. Spørsmålet er om hvor lenge Listhaug orker å vente på opprykk. Neppe lenger enn til neste stortingsvalg. Den beste måten å unngå Listhaug på er at Jensen blir sittende.


nyemeninger meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!