12-01-2018

Listhaug i Afrika

Når det er innvandrings- og integreringsministeren som reiser rundt i verden med bistandsbudsjettet sier det mye om hva som er viktigst i norsk utviklingspolitikk.

Sylvi Listhaug har nå lagt ut på en turné i Øst-Afrika der hun bl.a. skal besøke Sudan. Landets president Omar al-Bashir er tiltalt for krigsforbrytelser av den internasjonale krigsforbryterdomstolen. I Sudan skal Listhaug ha samtaler om begrensning av flyktningstrømmen til Europa. Allerede har presidenten fått mye penger fra EU for å stoppe flyktningstrømmen mot Europa, ifølge Oxfam. Norge overfører 50 millioner kroner over bistandsbudsjettet til EUs Emergency Trust Fund for Africa i statsbudsjettet for 2018, som skal begrense migrasjon til Europa.

Listhaug skal også besøke Kenya og Etiopia på sin reise. Ministeren har tidligere uttrykt ønske om å få i stand flere returavtaler med flere land, slik at de kan ta imot avslåtte asylsøkere fra Norge. Vi er ett av svært få land som har returavtaler med Etiopia – et land som stadig vekk bryter menneskerettighetene, og der myndighetene slo ned på fredfulle organisasjoner i juli 2016 som kostet mer enn 500 mennesker livet ifølge Human Rights Watch. Dette betyr lite for en regjering som er mer opptatt av uttransporteringer. Derfor er det viktig å få forlenget returavtale som gikk ut ved utgangen av 2016. For å få til dette vil Listhaug gjerne øke bistanden. Det hører til sjeldenheten at en Frp-statsråd ønsker å øke bevilgningen over bistandsbudsjettet. Men i møte med innvandring settes alle kluter til.

Det at innvandringsministeren bruker norske bistandskroner på å begrense migrasjonen til Europa og Norge viser at regjeringen har forlatt et viktig norsk prinsipp: At bistand skal i så stor grad som mulig gis på fattige lands premisser med mål om å begrense fattigdom. De siste års erfaringer viser at utviklingspolitikken og innvandringspolitikken har blitt tettere integrert. Med asylforliket, vedtatt av alle partier utenom SV og MDG i 2015 at land som mottar norsk bistand forventes å kunne ta imot egne borgere. Dette er en svært uheldig utvikling som viser at regjeringen sammen med en nesten samlet opposisjon velger å bryte med en lang tradisjon for norsk utviklingspolitikk. Målet skal være å få mennesker ut av fattigdom. Dessverre er migrasjonsbegrensning norsk utviklingspolitikk i 2018.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!