ANNONSE

19-10-2012

Likestilling kan løfte 150 millioner ut av sult

I sitt innlegg på Dagsavisen Nye Meninger 16/10 lister Andrew Kroglund opp ti gode teser for en sultfri verden. Men Kroglund har glemt den enkleste.

Kvinners deltakelse er det enkleste grepet for å trekke mange mennesker ut av sult og underernæring. Å minske kjønnsforskjellene i jordbruket vil generere betydelig gevinst for landbrukssektoren, matproduksjon og samfunnet generelt. Kvinner, som utgjør 43 prosent av arbeidsstyrken i jordbruket i utviklingsland, produserer 20-30 prosent mindre enn sine yrkesbrødre. Kvinnene er ikke mindre effektive enn menn. Forskjellene skyldes patriarkalske samfunnsstrukturer. Kvinner har ofte begrenset rett og mulighet til å eie egen jord. Ettersom de ikke har noe å stille som sikkerhet har de også begrenset tilgang til lån, og dermed begrenset tilgang til kapital og moderne teknologi. Ved å sikre kvinners tilgang til land, husdyr, utdanning, teknologi og økonomiske støtteordninger på lik linje med menn, kan verdens matproduksjon øke med opp til 4 prosent. I ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) vil dette løfte 100 til 150 millioner mennesker ut av sult. Regjeringer, det internasjonale samfunn og sivilsamfunn må jobbe sammen for å fjerne diskriminerende lover og fremme lik tilgang til ressurser og muligheter. Norsk bistand til landbruk må være kjønnssensitiv: kvinner må bli hørt og sett på som likeverdige partnere for bærekraftig utvikling. Å oppnå likestilling i landbrukssektoren i Sør er avgjørende for å sikre en bærekraftig utvikling, matsikkerhet og utrydde sult. Det er ikke så veldig vanskelig; egentlig.

Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!