Debatt

Lever på MDGs nåde

Jonas på vei ned. Erna litt fram.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det var situasjonen da statsministerutfordrer Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg møttes til valgkampens første statsministerduell på Civitas frokostmøte i går. Partibarometeret fra Opinion for ANB viser at Ap går tilbake fra juni med 2,6 prosentpoeng til 30 prosent i august. Høyre går fram med 1,8 prosentpoeng til 24,9 prosent.

Jonas Gahr Støre og Erna Solberg lever ifølge denne målingen på Miljøpartiet De Grønnes nåde. Målingen viser at MDG er på vippen med 4,3 prosent. Une Aina Bastholm og Rasmus Hansson kan med et slikt valgresultat bestemme hvem som skal bli statsminister.

Det hjelper ikke Jonas Gahr Støre at SV er over sperregrensen for utjevningsmandater til Stortinget med 4,1 prosent. Den rødgrønne siden med Ap, SV og Sp får 80 mandater med et slikt valgresultat. De trenger dermed MDGs åtte mandater for å få flertall. Flertallet for Erna Solbergs regjeringsside glipper fordi Venstre ligger langt under sperregrensen med 3,2 prosent. Også Erna Solberg trenger dermed MDGs støtte for å bli statsminister.

Miljøpartiet har erklært seg blokkuavhengig. Som det eneste av stortingspartiene vil det ikke fortelle hvilken statsminister de vil ha.

Klimapolitikken blir avgjørende for MDGs valg av statsminister. Verken Aps eller Høyres klimapolitikk er spiselig. I en eventuell regjeringsrunde etter valget der MDG er på vippen, må Erna Solberg og Jonas Gahr Støre lokke MDGs gruppe med flere klimagodbiter som partiet kan svelge. MDG vil ha forsikringer om stans i utvidelsen av oljeboringen nordover. Det kan verken Solberg eller Støre gå med på.

Det var MDGs ultimatum om ikke å sette i gang med ny oljeleting som fikk Ap-lederen til å lukke døra for MDG. Døra må åpnes hvis Rasmus Hansson og Une Aina Bastholm blir sittende på vippen. Det blir ikke lett å vippe dem av pinnen.

Det kom ingen signaler om ny klimapolitikk fra Ap og Høyre under statsministerduellen i går. Klima var i det hele tatt ikke et tema i debatten. Verken Jonas Gahr Støre eller Erna Solberg ønsker seg en valgkamp der klima og miljø blir en hovedsak. Det er andre partier som MDG, SV og Venstre, som vil tjene på det.

Det tryggeste er derfor å holde seg til stortingsvalgkampenes gjengangere i alle år: økonomi, helse og skole. På disse områdene har både Høyre og Ap stor troverdighet.

Mens det tidligere har vært vanskelig for velgerne å se tydelige forskjeller på Ap og Høyre når debatten har gått om helse, eldreomsorg, skole, næringsliv og økonomi, er avstanden større foran dette valget enn ved tidligere valg.

Forskjellen er tydelig når det gjelder skattepolitikken. Høyere lover lavere skatt. Ap lover for første gang høyere skatt. Erna Solberg og Jonas Gahr Støre er enige om bedriftsbeskatningen, men de er rykende uenige om formuesskatten. Høyre tror på skattelettelser for å skape flere jobber. I debatten viste Støre til at til tross for regjeringens skattelettelser har vi hatt den høyeste ledigheten på 20 år og vi har nå den laveste sysselsettingen på like lenge.

Også i runden om helsepolitikk kom forskjellene mellom Høyre og Ap tydelig fram. Mens Høyre vil gi de private sykehusene et større rom gjennom fritt behandlingsvalg, vil Ap prioritere de offentlige sykehusene. Det ser dermed ut som om privatisering av det offentlige helsevesenet kan bli en viktig sak i valgkampen. Det er bra fordi tydelige forskjeller mellom partiene gjør det enklere for velgeren å velge.

Da debatten mellom de to kom inn på skolepolitikken, var dert ikke så enkelt å høre de store forskjellene. Begge partier vil satse hardt på skole og utdannelse. Høyre har gitt opp sin tidligere sterke tro på privatisering og dermed nærmet seg Ap. Begge partier er ivrige tilhengere av flere og bedre kvalifiserte lærere. Venstres tidligere posisjon som «lærerpartiet» er overtatt av Høyre og Ap.

Den første statsministerduellen mellom Erna og Jonas ble hard og frisk med humoristiske innslag. Erna Solberg var som vanlig trygg og god, men litt defensiv. Jonas Gahr Støre har lagt om stilen. Han er blitt mer pågående, tydeligere og frekkere. I debatten i går trakk han det lengste strå.

Mer fra: Debatt