Debatt

«Let it be: En nydelig oppskrift mot flere av problemene vi sliter med i dag»

Har du sett videoen der Paul McCartney (76) kjører rundt på gamle, om ikke gjengrodde, stier i Liverpool, spiller gamle sanger og prater med TV-kjendisen James Corden? Hvis ikke bør du snarest søke opp filmen på internett.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Jeg garanterer at du får en fin stund med en person, historie og låter som for mange har vært selve livets soundtrack, låtene som alle kan utenat. Når Paul McCartney synger «When I find myself in times of trouble, Mother Mary comes to me», er det også en historie som fortsatt bør ha noe å si oss i dag.

I en tidsalder der sosiale medier tar stadig større plass, er det bevist at ekstreme standpunkter og polarisering øker og at krangling og kjekling får en synligere plass i det offentlige rom. Vi lar oss oftere irritere enn før. Det er liksom ingen grenser for de kamper vi kan kaste oss inn hvis vi bare har lyst. Samtidig kan de samme sosiale mediene bidra til fantastiske og beroligende øyeblikk som det jeg fikk etter å ha klikket på en mye delt Facebook-lenke for et par uker siden.

«Carpool karaoke» er blitt et internettfenomen etter at programleder James Corden i «The Late Late Show» på amerikanske CBS innførte et innslag der han tar en kjøretur, i de fleste tilfellene i Los Angeles, med kjente musikere. Sammen synger, prater og oppsøker de steder som er spesielle for gjesten. Innslaget med Adele i 2016, der de kjører rundt i the streets of London, ble sett hele 135 millioner ganger, mer enn noen annen video på YouTube det året.

For et par uker siden åpnet Corden døra for Sir Paul McCartney i Beatles’ hjemby Liverpool. Det ble en tidsreise fra oppveksten under enkle kår, via Penny Lane og barndomshjemmet, til konsert for folk på en av de lokale pubene og dagens stjernetilværelse. Da 76-åringen fortalte om historien bak «Let it be», var det garantert millioner av blanke øyne verden rundt.

Lenge før han ble en av de største rockestjernene verden har sett, var Paul McCartney en 14 år gammel gutt som mistet sin mor Mary. Savnet var stort. 12 år senere kom hun til ham i en drøm med et enkelt budskap, «Let it be», la det være, som endret livet hans. McCartney drømte at mor Mary ba ham se bort fra alle problemer, stress og mas som var i ferd med å knekke ham, og være forsiktig, ikke slåss mot alt og alle, men bare senke skuldrene og gå videre. Let it be, så skulle det nok bli bra.

Fra hengekøya på ferie, der jeg skriver disse ord mens jeg samtidig ser på McCartney-videoen i bakgrunnen, virker mor Marys råd som en nydelig oppskrift mot flere av problemene vi sliter med i dagens samfunn. Enten det er ungdommers prestasjonsangst, nettrollenes provokasjoner eller stadig mer polariserende politikere og meningsbærere: Let it be. God fredag!

Mer fra: Debatt