Debatt

Ledervalg og veivalg

Lederkampen i Frp etter Siv Jensen er i gang.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Dette har ikke vært regjeringens beste uke. Mandagens høring i Stortingets kontrollkomité bekreftet Riksrevisjonens knallharde kritikk av at regjeringen ikke har gjort den jobben den er pålagt av Stortinget med å sikre innbyggerne mot terror, sabotasje og krig. Uka ble avsluttet med et kjapt skifte blant Frps statsråder. Det ga inntrykk av et desperat politisk spinn for å få oppmerksomheten vekk fra beredskapssaken og over på Frp-statsråder som kommer og Frp-statsråder som går.

Beredskapssaken er ikke over for regjeringen. Det er nå det for alvor begynner med nye høringer. Saken vil i hele høst henge som en øks over statsministerens hode.

Stortingets flertall vil helt sikkert samle seg om hard kritikk av regjeringen. Mistillitsforslag er mindre sannsynlig. Det har bare skjedd en gang etter krigen at en regjering har gått av etter et mistillitsforslag, nemlig Einar Gerhardsens regjering i 1963 på Kings Bay-saken. Den gangen var den borgerlige opposisjonen på regjeringsjakt. Den rødgrønne opposisjonen er ikke på regjeringsjakt. I alle fall ikke ennå.

Ukas skifter av Frp-statsråder vil fort bli glemt. Det mest overraskende er at en mann, Bård Hoksrud, som er dømt for brudd på sexkjøpsloven kan bli statsråd i Norge. Det hadde ikke skjedd i en rødgrønn en regjering. I regjeringen Solberg går tydeligvis det meste an når man er fra Frp.

Ingen vil savne Terje Søviknes som olje- og energiminister. Derimot så skal han vært savnet av sine egne som ordfører i Os. Den nye oljeministeren Kjell-Børge Freiberg har knapt noen hørt om.

Folk i Frp vil savne Ketil Solvik-Olsen som samferdselsminister. Ingen tidligere minister har lagt så mye asfalt som han. Noen god mann for jernbanen har han ikke vært. Tvert imot. Hans mål har vært å bygge jernbanen ned og ikke opp. Vi får se om det blir noe bedre med den nye samferdselsministeren Jon Georg Dale.

Skiftet av Frp-folkene i regjeringen har for alvor utløst debatten om hvem som skal overta som leder i Frp når Siv Jensen trolig gir seg etter neste stortingsvalg. Den soleklare favoritten Sylvi Listhaug skinner ikke like klart etter Frp-omstokkingen i regjeringen. Ketil Solvik-Olsen overrasket med å erklære politisk comeback før han formelt hadde gått av som statsråd. Solvik-Olsen vil gjerne fortsette som nestleder i Frp fra sitt frivillige politiske eksil i USA. Det vil i så fall være første gang i fredstid at en av topplederne i et parti er med på å styre partiet fra et annet land. Solvik-Osen avviser heller ikke tanken på seg selv som leder etter Siv Jensen.

Jeg har vanskelig for å tro at det populistiske Frp vil velge en leder som har karisma på linje med figurene i Frognerparken. Han ser ut som og høres ut som en Høyre-mann. Skulle Ketil Solvik-Olsen gå helt til topps i Frp blir det ikke lett for velgerne å se forskjell på Frp og Høyre. Jon Georg Dales overraskende skifte fra landbruksminister til samferdselsminister har også gjort ham til en potensiell lederkandidat. Dale er nok en sterkere kandidat enn Ketil Solvik-Olsen.

Ledervalg er også politisk linjevalg. Siv Jensen har stått i tradisjonen fra Carl I. Hagen med skatte- og avgiftslettelser, fremmedfiendtlighet, tøff kriminalpolitikk og massiv bruk av oljepenger. Siv Jensen har gjennom sine år som finansminister moderert seg. Det har derimot ikke Sylvi Listhaug. Med sin hatske innvandringspolitikk står hun solid plassert i tradisjonen fra Carl I. Hagen. Som statsråd viste Listhaug at hun var mer opptatt av å markere Frps særstandpunkter enn å argumentere for regjeringens politikk.

Slik sett skiller hun seg fra sine to hovedkonkurrenter Jon Georg Dale og Ketil Solvik-Olsen. Dale har uttalt seg om innvandringspolitikken på en måte som viser at han tenker annerledes om det enn Sylvi Listhaug. Solvik-Olsen har snakket lite om innvandringspolitikk.

Dale og Solvik-Olsen tilhører den mer moderate fløyen i Frp som vil føre regjeringsprosjektet videre. Listhaug står på den ekstreme fløyen. Hvis Frp velger Listhaug til ny leder, legger partiet kursen i en mer ekstrem retning.

Mer fra: Debatt