ANNONSE
Et vanlig syn i langrenn: Løpere som ligger totalt utslitt i målområdet. Her fra målgang etter siste etappe av Tour de Ski i år.

Et vanlig syn i langrenn: Løpere som ligger totalt utslitt i målområdet. Her fra målgang etter siste etappe av Tour de Ski i år.

Vis bildetekst
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

17-02-2017

Langrenn er usunt

Norske skiløpere har ikke brutt noe etisk regelverk ved sin medisinbruk. Men langrenn utvikler en yrkesskade som kalles «skiastma». Det er sportens rammebetingelser det må gjøes noe med.

Det var den noe overraskende konklusjonen til utvalget som har utredet bruken av astmamedisiner i norsk langrenn. På toppnivå er langrenn usunt. På mosjonsnivå er det noe av det beste man kan drive med. Men utvalgslederen, førstestatsadvokat Katharina Rise, vil både ha endring av kuldegrensene (minus 20 i dag) og endret konkurranseprogram, særlig i sprint. Men det er det FIS som må ta tak i. De kritiske innvendingene handlet om de interne rutinene rundt medisinhåndtering i Norges Skiforbund. Blant annet at det fantes reseptbelagte legemidler i smørebussen. Det skal ikke skje.

Det sitter tung nordisk kompetanse i utvalget. Både Sverige, Danmark og Finland var representert. Den svenske professoren Kjell Larsson avviste at det var noe etiske forskjeller i hvordan norsk og svensk langrenn håndterte dette. I mediene har vi fått et helt annet inntrykk. Larsson anbefalte også bruk av forstøverapparat til saltvannsoppløsning hvis det hadde lindrende effekt. Ellers var en av utvalgets konklusjoner: Den norske bruken av astmamedisin er «i all hovedsak i samsvar med nordisk og internasjonal praksis».

Når utvalget lanserte uttrykket «skiastma» var det fordi sykdommen astma ikke er noen strengt avgrenset sykdom. Hva er astma, hva er luftveisproblemer? Etter dybdeinverjuer med 80 utøvere, leger og ledere konkluderte man med at Norge ikke har gitt astmamedisin til friske utøvere. Men igjen: Hva er en frisk utøver?

Det er et skrikende behov for informasjon, både på toppnivå og ut til bredden. Norges Skiforbund må bedre rutinene. Gå ikke på ski i kaldere enn 15 minus. God tur!


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!