Debatt

La opp mot sin vilje

KOMMENTAR: Ole Einar Bjørndalen legger opp mot sin vilje. Sommerens og høstens anfall av hjerteflimmer, som han valgte å ikke snakke om før nå, er årsaken til at en enorm idrettskarriere er over.

Bilde 1 av 3
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

De medisinske rådene var entydige. Den ferske pappaen burde gi seg nå. Men selv klarte han ikke å bestemme seg endelig før i påsken.

Ikke noen gang etter sine små og store triumfer gjennom 24 hele kalenderår har vi sett ham mer rørt enn da han fortalte at han ville legge opp. Det viser hvor mye dette livet har betydd for ham. Hadde helsa vært på plass kunne han holdt på enda noen år. Han bekreftet at motivasjonen er akkurat like sterk nå, som den har vært i alle disse sesongene. Og avgjørelsen er så fersk også for hans eget hode at han ikke aner hva veien videre vil bringe.

Det er ganske opplagt at den går videre inn i idretten. Ole Einar Bjørndalen sitter på en unik kunnskap. Han har vært, og er fortsatt, evig nysgjerrig etter detaljer som kan utvikles. Han var antagelig den utøveren som var best forberedt på vinden og kulda som var under OL i Pyeongchang. Men hjerteflimmer-episodene fra i fjor gjorde at han aldri kom opp på det nivået fysisk som var nødvendig. Han har vært på internasjonale seierspaller 256 ganger.

Vi husker hans første OL-gull i Nagano i 1998, som han kaller sitt råeste. Vi er enig. Det kom dagen etter at rennet ble stanset av tåke og Ole Einar Bjørndalen ledet. Han ble stanset. Han gikk skuffet hjem, kom tilbake dagen etter. Og vant. Hans siste OL-gull kom i Sotsji i 2014, nesten enda mer overraskende enn det første. Det endte med 28 OL- og VM-gull. Ja, det er nok.

Men det hadde altså ikke vært det hvis ikke helseproblemet hadde oppstått. Nå skal det tas en ny stor avgjørelse i hans ferske familie, om kona Daria Domratsjeva skal fortsette sin karriere. Ole Einar Bjørndalen fikk tilbud om å gå for Hviterussland under OL. Han takket nei til det. Begrunnelsen fikk vi også med gråtkvalt stemme på Simostranda denne tirsdagen: Han takket det norske folk.

For mange toppidrettsutøvere er det en egen kunst å legge opp. Det kan nesten være kritisk. Ole Einar Bjørndalen er forberedt på tomheten han vil føle, men gleder seg også til det det nye livet gir ham: Tid. Både til seg selv og sin familie. Til nå har han brukt den mest på seg selv. På julaften kunne han ringe sine rådgivere med helt andre spørsmål om hvordan man får sprø svor. Nå feiret han påske på Beitostølen, i følge ham selv den første på 25 år.

Det er noen få idrettsutøvere som opplever at det blir en internasjonal nyhet at de kommer til et slikt veiskille i livet. Det gjelder bare de største. Ole Einar Bjørndalen har en imponerende tilhengerskale internasjonalt, han er et idol i Tyskland og enda større i Russland. Også IOC-president Thomas Bach valgte å kommentere nyheten som ble kringkastet fra Bjørndalens hjembygd på Simostranda.

Men avskjeden inneholder også et viktig budskap. Helsa kommer først. Hjerteflimmer trenger ikke være farlig, men det kan fort bli det. Ole Einar Bjørndalen vil trene videre, men på et lavere nivå. Altså et sunnere nivå. Det er mulig å finne gleden i det også.

Mer fra: Debatt