ANNONSE

24-06-2014

La elvene leve

Kombinasjonen av varmt vær og en oppdrettsnæring ute av kontroll, har ført til en galopperende vekst av lakselus.

Sesongen for fiske av villaks er i full gang. Fra flere vassdrag rapporteres det om store mengder lakselus og lite fisk. På Vestlandet fant forskere over 600 lus på én eneste fisk. Ekspertene er sjokkert over det de ser. I Romsdalsfjorden står hele bestanden av sjøørret i fare. På fire av de stedene forskerne undersøkte, var samtlige fisk infisert av lakselus. Elveeierne i Gaula og Orkla har fredet all hunnlaks i et forsøk på å redde bestanden. «Kritisk for hele kysten», er advarselen fra Fiskeribladet Fiskaren.

Kombinasjonen av varmt vær og en oppdrettsnæring ute av kontroll, har ført til en galopperende vekst av lakselus. I kampen mot lusa bruker oppdrettsnæringen tonn på tonn med kopper, gift og medisiner. Både selve lusa og de midlene som benyttes for å bekjempe den, skader og dreper villaks og annet liv i havet. I en slik situasjon kunne man forvente at landets fiskeriminister kalte inn til krisemøte og satte i gang hastetiltak: Stans i all vekst innen oppdrettsnæringen, fullt trykk på arbeidet med lukkede merder og streng forvaltning av villaksen inntil problemet er under kontroll. For eksempel.

I stedet skjer det motsatte. I går meldte fiskeriminister Elisabeth Aspaker fra Høyre at regjeringen legger opp til en vekst på fem prosent innen oppdrettsnæringen. Kravene til lakselus strammes inn. Men det er en ren papirbestemmelse. Målet kan neppe nås uten uforsvarlig bruk av giftmidler. Det er også verdt å merke seg at Aspakers løsning er en blåkopi av et forslag fra oppdrettsgiganten Marine Harvest, som eies av mangemilliardæren og kyprioten John Fredriksen. Og at nyheten fra regjeringen førte til laksefest på børsen i går. En rekke fiskeaksjer steg etter Aspakers pressekonferanse.

Aspaker har i grunnen bare to alternativer: Enten en radikal omlegging av politikken for oppdrettsnæringen slik at villaksen reddes. Eller å ærlig og åpent innrømme at hun er villig til å ofre norsk villaks og norsk marint miljø på lakseoppdretternes alter.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!