Debatt

Lønn som fortjent

Det er et paradoks at du i Norge kan leve av å flippe burgere på en filial av en amerikansk hamburgersjappe, mens det er umulig i den samme hamburgerkjedens hjemland, USA.

Bilde 1 av 2
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Jobben er den samme her som der. Lønna er det mildt sagt ikke. «Working poor» er et fenomen like gammelt som mennesket, og fortsatt svært vanlig i store deler av verden. Også i utviklede land opplever mange mennesker å være fattige på tross av at de arbeider fulltid og kanskje vesentlig mer enn fulltid også. Målet om at arbeidet skal ha «ei lønn å leve av» er både stamme og rot for den organiserte arbeiderbevegelsen over hele verden.

Les også: – Vi må snakke til folks hjerter. Da tror jeg oppslutningen vil øke

Ikke alle ser det som et mål. Med jevne mellomrom kommer det innspill fra høyre ving som vil svekke økonomien til vanlige folk. Det handler om å øke egenandeler i helsevesenet. Fjerne fradrag, redusere sykelønn, skift-, pendler, og overtidstillegg, ledighetstrygd og pensjoner. Men også finter som «introduksjonsjobber», lønnstilskudd, jobbskattefradrag. Ordene de bruker er fine. «Inkludere», «solidaritet», «de svakeste».

Les også: Frps liberalistiske fløy vil legge ned hele velferdsstaten

Den offisielle hensikten er alltid edel. Det skal bli lettere å komme seg ut i jobb og mer lønnsomt å jobbe, sier de. Men virkeligheten er mer sammensatt. Den viktigste effekten som oppnås med alle slike svekkelser er nemlig at den får arbeidssøkere til å akseptere lavere lønn enn de ellers vill gjort, og i verste fall får de fagforeningene til å redusere lønnskravene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Alt henger sammen. Maten skal på bordet og regningene betales. Når alternativet blir dårligere, aksepterer folk selvsagt å jobbe for lavere lønninger enn før. Over tid betyr det lavere lønninger for alle. De bedriftene som ønsker å betale sine ansatte skikkelig, og som gjør det, vil oppdage at det blir vanskelig å konkurrere om anbud når konkurrentene budsjetterer med lønnstilskudd, innfallsport-lønninger, innleiebyråer som jukser, eller andre varianter.

Når folk får dårligere råd, øker det offentliges utgifter. Det blir brukt som argumenter for ytterligere innsparinger og det tar ikke lang tid før flere blir sugd inn i den nedadgående spiralen. Dette er ikke bare et uheldig utslag av borgerlig politikk. Det er og har alltid vært hensikten med den.

Et godt utbygd velferdssamfunn med et solid sosialt sikkerhetsnett er derfor ikke bare viktig for dem som får personlig bruk for det. Det tvinger også arbeidsgiverne til å holde lønningene på et anstendig nivå.

Les også: – Ingen advokat vil jobbe i et advokatfirma som forsvarer Donald Trump

Den typen politiske virkemidler høyresiden ønsker å introdusere i arbeidslivet er å vedta en lagdeling av arbeidsmarkedet. Å akseptere dem er å slå en kile i den norske modellen. Effekten av et todelt arbeidsliv trenger vi ikke lage teorier om hvordan fungerer. Det holder å ta en langhelg i et av landene som har valgt å gå den veien. Ta en tur på hamburgerrestaurant og hils på dem som har to fulltidsjobber og fortsatt er avhengige av tips for å betale regningene sine.

Vi skal ikke gå i den retningen. Vi skal faktisk gå i helt motsatt retning. Folk som gjør en jobb skal ha skikkelig lønn. Hvor vanskelig kan det være?

Les også: Trump-møte for fansen: Taktfaste rop om Nobels fredspris til Donald Trump

Mer fra: Debatt